10/07/12 14:41
(http://www.klassa.bg/)

Еколози обжалват във ВАС решението за златодобив в Ада Тепе

Екологичното сдружение „За Земята“ депозира касационна жалба пред петчленен състав на ВАС, като така продължава да оспорва решението на Министерството на околната среда и водите за златната мина в местността Ада Тепе, община Крумовград.
На първо място сме обезпокоени, че в плана за мерките, представляващи част от обжалваното решение на МОСВ, не се съдържат мерки за осигуряване на някои от заявените цели в инвестиционното предложение. Това е така защото ДОВОС (Доклад за въздействието върху околната среда) и неговото приложение по никакъв начин не ангажират възложителя. Тези доклади представляват изложение на позицията на експертите, наети от възложителя, се казва в жалбата на еколозите. Според зелените няма гаранция, че ще се постигне заложената в инвестиционното предложение цел 98% от използваната вода да бъде рециклирана, нито пък има сигурен контрол от страна на държавата, че това ще се случи.
Друг недостатък на решението по ОВОС е липсата на предписани мерки за опазване на подпочвените води на река Крумовица, с които по-късно задължително трябва да се съобрази органът, издаващ разрешителното за водоползване на подземни води – директорът на Басейнова дирекция Източнобеломорски район, алармират от сдружението. Еколозите смятат, че не са налице и мерки, които да осигурят постигането на заявените цели за минимизиране на праховото замърсяване и за осъществяване на контрол върху предписанията на компетентните органи. .
Според еколозите ДОВОС изобщо не разглежда въздействието на някои от присъщите дейности на всяко едно инвестиционно предложение, какъвто е транспортът и складирането на получения концентрат. Според тях инвестиционното намерение ще доведе до уврeждане на интегритета и целите на защитена зона Източни Родопи и следователно не може да бъде съгласувано със закона (чл. 6 (3) на Директива 92/43/ЕО).
Възразяваме и срещу това, че положителното решение по ОВОС е издадено без  задължителното оценяване на съответствието на инвестиционното предложение с изискванията за опазване на общественото здраве. Въз основа на тези факти еколозите изискват петчленният състав на ВАС да отмени обжалвания административен акт и да върне преписката с указание за правилно прилагане на закона. Същевременно екологични организации са поискали от здравното министерство становище за инвестиционен проект, но такова не са получи досега. Затова зелените са изпратили жалба до Европейската комисия и са уведомили депутати от Европейския парламент за нарушенията на здравното и екологичното министерства.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване