10/07/12 21:01
(http://e-vestnik.bg/)

Може ли Сирия да подпали съседите?

Асошиейтед прес

Ответните артилерийски удари на Турция по вътрешността на Сирия показаха скоростта, с която кървавата гражданска война може да обхване съседите й и да дестабилизира и без това взривоопасния регион.

Освен внезапно избухналия трансграничен сблъсък, 18-месечната битка за сваляне на сирийския президент Башар ал Асад от власт вече задълбочи верското противопоставяне в Ливан и Ирак, увеличи напрежението по спокойната от дълго време граница с Израел и окуражи кюрдските сепаратисти в Турция.

“Няма нито една граничеща със Сирия страна, за която с ръка на сърцето да можем да кажем, че не е изправена пред реалистична заплаха за вътрешната си стабилност и националната си сигурност”, каза Арам Нергизян от Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

Още от самото начало сирийският конфликт излезе извън границите на страната. Стотици хиляди сирийци потърсиха убежище в Йордания, Турция, Ливан и Ирак. Заблудени куршуми и минометни снаряди понякога поразяваха със смъртоносни последствия Турция, Йордания, Ливан и анексираните от Израел Голански възвишения.

Но при драстичната ескалация вчера Турция за първи път реагира с ответен огън, след като заблуден снаряд от сирийска минохвъргачка уби в сряда петима души в турски пограничен град. Нейната артилерия подложи на обстрел сирийски цели, а парламентът в Анкара при така създалите се обстоятелства одобри бъдещи ответни действия.

Турция заяви, че това не е равносилно на обявяване на война, а Сирия поднесе рядко срещани от нейна страна извинения - знак, че и двете страни не искат ескалация на напрежението.

Враговете на Ал Асад, в това число и Турция, не пожелаха да се намесят пряко в Сирия, а режимът в Дамаск се опита да направи така, че това да продължи и занапред, избягвайки сериозни провокации, които от невнимание може станат причина за чужда интервенция.

С решението на турския парламент от вчера турските лидери разшириха инструментариума си за справяне със Сирия, но избегнаха пълномащабен военен сблъсък, каза Айхам Камел, специалист по Близкия изток от базирания в Лондон мозъчен тръст “Евразия Груп”.

Някои от другите съседи на Сирия, особено Ливан, също показаха сдържаност, отчасти, за да не разпалват верските вражди в собствените им страни, които са огледален образ на лагерите в сирийската гражданска война.

Много от въстаналите срещу Ал Асад са мюсюлмани сунити, докато управляващият елит в страната е доминиран от алауитите - клон на шиитския ислям. Християнското и кюрдското малцинство в Сирия до голяма степен се опитват да останат извън фронтовата линия.

Ирак и Ливан имат смесен етнически и религиозен състав, сходен с този в Сирия, а напрежението на верска основа в Ливан се покачва. От май насам десетки хора загинаха при многократни сблъсъци между про и антиасадовски групировки по улиците на предимно сунитския ливански пристанищен град Триполи.

Проблемът се усложнява допълнително от това, че подкрепящата сирийския президент въоръжена групировка Хизбула, за която се смята, че изпраща бойци на помощ на окопалия се сирийски режим, е водеща политическа и военна сила в Ливан.

Но основните играчи в тази страна до голяма степен устояха на изкушението да използват сирийския конфликт за политически дивиденти у дома, казаха няколко анализатори.

Петнадесетгодишната гражданска война в Ливан, приключила през 1990 г., все още е дълбоко вкоренена в колективната памет, а както изглежда никой не желае особено подновяването й.

“Не мисля, че някой в Ливан, сред основните политически лидери, сред основните политически обединения, иска да подкрепи религиозна война (у дома)”, каза Майкъл Йънг, който е редактор на коментарната рубрика на ливанския англоезичен вестник “Дейли стар”.

Но крехката управляваща коалиция в Бейрут може да не успее да издържи на продължителен конфликт от другата страна на границата, а всякакви погрешни сметки може да разпалят насилие.

“Кризата подкопава гъвкавостта на държавата”, каза Емил Хокаям от базирания в Лондон мозъчен тръст Международен институт за стратегически изследвания. ...

Публикувана на 10/07/12 21:01 http://e-vestnik.bg/15791/mozhe-li-siriya-da-podpali-sasedite/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване