10/07/12 14:39
(http://www.klassa.bg/)

Напредък в усилията за данъка върху финансовите транзакции в ЕС

Франция и Германия бележат напредък в усилията си да намерят девет партньора в ЕС, които да подкрепят въвеждането на данък върху финансовите транзакции на стойност милиарди евро годишно. Остава им да си осигурят подкрепата на поне още три страни членки, твърдят официални източници.
Най-рано идния месец може да се очаква споразумение за придвижване на мярката по специална процедура, известна като „засилено сътрудничество“, която дава възможност на малка група страни да осъществят собствена инициатива. Дори да успеят обаче, данъкът едва ли ще влезе в сила преди втората половина на 2013 г. Поддръжниците на налога твърдят, че той  ще ограничи крайностите на пазара, довели до глобалната финансова криза от 2008 г. и ще накара сектора да плаща своя справедлив дял за разрешаването на регионалните дългови проблеми, за чието възникване има сериозна заслуга.
До този момент шест страни членки са дали съгласието си, като Белгия, Австрия и Португалия се присъединиха към Франция и Германия през последните дни, а Словения потвърди участието си в петък. Представители на Брюксел твърдят, че поне още две държави са дали да се разбере, че вероятно ще подкрепят налога скоро. Париж и Берлин казват, че искат мярката да бъде основана на предложенията на ЕК отпреди година. Германците и французите предпочетоха да се възползват от процедурата „засилено сътрудничество“, след като Ирландия, Великобритания, Швеция и още няколко страни отхвърлиха идеята на Брюксел за данък в размер на 0,1% върху сделките с акции и облигации и 0,01% върху финансовите транзакции, включително търговията с деривати. Британското правителство оказа най-силна съпротива с довода, че инициативата ще изгони бизнеса от лондонското Сити, водещия финансов център в ЕС.
Запознати със ситуацията твърдят, че парламентът на Естония ще гласува предложението през седмицата, а Унгария вероятно ще подкрепи плана след срещата на финансовите министри в Люксембург във вторник. Франция и Германия искат и други големи членки на ЕС като Италия и Испания да се присъединят към идеята, за да се гарантират сериозни постъпления от налога. Макар и двете държави да демонстрираха принципна съпричастност, никоя от тях още не е подкрепила френско-германската версия на данъка. В първоначалното си предложение ЕК изчисляваше потенциалните приходи от мярката на €80 млрд. годишно до 2020 г., ако се приложи във всички 27 страни членки.
Финландия изглежда решена да отложи решението, докато не мине срещата на финансовите министри, заради разногласията в коалиционното правителство. Словакия и Гърция също са сред евентуалните поддръжници, а Дания клони към негативна позиция, казва представител на Брюксел. Франция, Германия и ЕК вече заявиха, че искат спогодба върху данъка възможно най-скоро и се надяват да получат официалното одобрение на 27-те държави в ЕС за задействане на процедурата за засилено сътрудничество до края на годината. Това може да стане още през ноември, ако още три членки се присъединят към плана през следващите няколко дни. Дори при това положение обаче до въвеждането на налога ще остане още работа, която вероятно ще отнеме по-голямата част от идната година. ЕК ще трябва да представи ново предложение в началото на 2013 г., в което да конкретизира нещата, след което солидарните с инициативата държави ще трябва да договорят окончателния текст.                      

По в. „Уолстрийт джърнъл“
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване