10/07/12 15:21
(http://www.klassa.bg/)

Пускат 100-левова златна монета „Св. Петка Българска”

Златна възпоменателна монета „Св. Петка Българска” от популярната серия „Българска иконография” ще бъде пусната в обръщение от 8 октомври, съобщиха от Българската народна банка. Монетата ще се продава на касите на БНБ за 1100 лв. без включен ДДС, тъй като е определена за „инвестиционно злато”. Автор на художествения проект е Ваня Димитрова.
На лицевата страна на монетата е изобразена емблемата на Българската народна банка с годината „1879”, изписана върху лентата. Околовръст са изписани „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА”, номиналната стойност „100 ЛЕВА” и годината на емисия „2012”. На обратната страна на монетата е изобразен фрагмент от икона на Св. Петка Българска. Околовръст е изписано „СВ. ПЕТКА БЪЛГАРСКА”, а от двете страни на изображението на светицата е изписано името й на черковнославянски език. Монетата е изработена от злато, проба 999/1000, а теглото на е 8.64 г и. Ще бъде пусната в тираж от 2500 броя, съобщиха от БНБ.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване