10/08/12 13:18
(http://www.klassa.bg/)

В България остава достатъчно количество пшеница независимо от износа

В страната остава достатъчно количество пшеница независимо от износа. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България и председател на Консултативния съвет по зърното. Към днешна дата е изнесена около 1.3 млн. тона българска пшеница реколта 2012 година с изключително добри показатели, каквато е на 90 % българската реколта. Това количество миналата година е изнасяно почти в рамките на 8-9 месеца, каза Кукушева.
Тя заяви, че възприема като „благородна завист” информациите в чужди медии, че хлябът у нас ще поскъпне заради големия износ, защото годината като цяло е изключително тежка за зърнопроизводството в световен мащаб.Хлябът има различна цена в зависимост от това, кой го произвежда, в кой район на страната, какви са разходите на съответния производител. Немислима е тенденцията за намаляване на цената в последните години, защото се покачват основните разходи, свързани с минимална работна заплата и осигурителни прагове, с енергийни и транспортни разходи, с банкови лихви. Българският хляб, който е производен от брашно, придобито от висококачествена българска пшеница, ще продължи да бъде най-евтиният хранителен продукт на българския пазар, заяви тя.
Марияна Кукушева каза, че не трябва да се злоупотребява по темата – изнасяме доброто, но оставяме лошото за България.
Няма зърнопроизводител и изобщо земеделски производител, който да сее така наречените „фуражни сортове”. Всички ползват висококачествени семена за посев, които се вземат от двата основни института на България в Садово и в Генерал Тошево. Ако едно зърно има по-лоши показатели и са влошени неговите хлебопекарни качества, обикновено има обосновка от природни бедствия и явления, както и недобра грижа на съседни стопанства към засятата реколта, каза тя.
Междувременно през миналата седмица спекулативният натиск върху житните котировки в Европа започна да отслабва. Привлечените от по-ниските ценови нива големи вносители на хлебно и фуражно зърно започнаха да се завръщат на пазара, прекъсвайки низходящия тренд, коментира farmer.bg. За стабилизиране на цените на зърнените храни на международния пазар в значителна степен допринесе и възстановяването на цените на соята в САЩ след драматичния септемврийски срив. Пазарът на пшеницата получи сериозна подкрепа и от покачването на цените на американската царевица, която в рамките на изминалите седмица дни поскъпна в Чикаго с близо 15 долара - до 298 д./тон. Поскъпването на царевицата се обяснява с изненадващо ниските запаси от фуражно зърн о в САЩ към 1 септември - само 25,1 млн. т. според Министерството на земеделието на САЩ (USDA), което е с 12 на сто (3,5 млн. т.) под средното очаквано от търговските среди равнище.
Запасите от пшеница в доклада на USDA от 28 септември също се оказаха доста по-ниски, в сравнение със средно очакваното от търговците ниво - 58,2 млн. тона. В крайна сметка след колебливото развитие пшеницата завърши седмичния период на борсата в Чикаго с положително отклонение от 5 долара на равнище около 319,50 долара за тон. Повишението на цените на зърнените храни в САЩ оказа здравословно влияние и върху европейските пазари. На 4 октомври цената на декемврийския контракт мелничарска пшеница на борсата в Париж отново се изкачи над 260 евро/т., в сравнение с 258 евро/т. на 27 септември, а котировките на мелничарската пшеница на експортния пазара се стабилизираха в границите 267-269 евро/т. FOB Руан. Впрочем, основната новина за Европа безспорно беше новата победа в стратегическия египетски търг. На 3 октомври Държавната египетска компания GASC информира за покупката на 240 хил. тона пшеница, в това число 180 хил. тона френско мелничарско зърно по цени около 342,50 д./т. FOB.
Анализаторите коментират, че този път в заявките за тръжната процедура изобщо липсваше пшеница от Черноморския регион и най-вече офертите от Русия и Украйна.
Междувременно търговските източници информират, че изкупните цени на пшеницата на руския пазар достигнаха рекордни исторически стойности - 310 д./т. EXW в Европейска Русия и 315-317 д./т. в Южните региони на РФ за пшеница 4-и клас (11,50% протеин). За да спре стремителното ценово рали, руското правителство взе решение да започне продажби на зърно от интервенционните запаси, но експертите оценяват това решение като доста закъсняло.
В същото време в съседна Украйна правителството отново ще преговаря с представителите на зърнения бизнес за перспективите на износа. Съгласно подписаното в началото на септември съглашение, търговците поеха ангажимент да ограничат износа на пшеница през 2012/13 г. в границите до 4 млн. т., като при доближаване на обема на експорта до 80% от това количество се предвижда започване на нови консултации.  Според генералния директор на Украинската аграрна конфедерация този момент е наближил и преговорите ще стартират много скоро. Износът на зърно от Украйна през първите три месеца на новия сезон 2012/13 г. възлезе на 5,2 млн. т., в това число 2,6 млн. т. пшеница 1,45 млн. т. царевица и 1,35 млн. т ечемик. Цените на основните зърнени култури на борсата в Будапеща на 4 октомври. бяха както следва: хлебна пшеница, декември - 303 д./т. (309 д./т - 27.09.12 г.); фуражна пшеница, декември - 303 д./т. (309 д./т); царевица, ноември - 295 д./т. (298 д./т) и фуражен ечемик, декември - 301 д./т. (298 д./т).
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване