10/08/12 10:20
(http://www.klassa.bg/)

Кандидати на БСП печелят частични избори

Трима кандидати, подкрепени от БСП, спечелиха частични местни избори, произведени вчера, един остава на балотаж.

Досегашният кмет на Калофер Румен Стоянов, явил се като независим, подкрепен от БСП, отново спечели изборите за кмет. За него са гласували 1475 души, или 88.27 на сто от упражнилите правото си на глас. За кандидата на НДСВ Йордан Колев са гласували 155 души (9,28%), а за кандидата на ГЕРБ Лалка Драгоева - 41 души (2,45%). Избирателната активност е била 63,4%.

До частичните избори се стигна, след като ОИК прекрати предсрочно пълномощията на кмета Румен Стоянов, а Върховният административен съд (ВАС) потвърди решението на комисията. Причината е, че след встъпването си в длъжност новоизбраният кмет не беше заличил фирмата си от търговския регистър, с което наруши Закона за местното самоуправление и местната администрация.

В село Батак, община Павликени, избраха кмет след балотаж. От 548 гласували жители 285 са дали гласа си за Димитър Димитров, издигнат от БСП. Неговият опонент Асен Асенов, издигнат от ДПС и СДС е събрал 241 гласа. Общият брой на недействителните бюлетини е 22. Димитър Димитров беше избран за кмет на селото на редовните избори през миналата година. И неговите правомощия бяха прекратени от общинската избирателна комисия, заради това, че не е заличил фирма, регистрирана на негово име.

Кандидатът на БСП Огнемир Симов спечели частичните избори за кмет на село Хърлец, община Козлодуй. За Симов са гласували 616 от избирателите или близо 53% от действителните гласове. Независимият кандидат Валери Петров,подкрепен от ГЕРБ и други десни партии, получи 495 от гласовете - малко над 42%. За другия независим кандидат Ваньо Димитров са гласували 40 избиратели.

От 1807 имащи право на глас жители на Хърлец 1245 са участвали в изборите, посочиха от ОИК-Козлодуй.

Новият кмет на село Доброплодно, община Ветрино, ще бъде определен на балотаж следващата неделя между кандидатите на ДПС Гюлтен Алиева, която е получила 202 гласа на първия тур, и на БСП Милен Георгиев, за когото са дали своя вот 178 души. Право на глас в селото имат 781 избиратели, а активността на първия тур е била 74%.

www.vesti.bg/index.phtml

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване