10/08/12 13:04
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

КС: Банките имат право на „ускорено събиране“ на дългове

Със свое решение от 2 октомври Конституционният съд отхвърли искането на омбудсмана, с което той атакува разписаното от закона право на банките за улеснено и ускорено събиране на вземанията си.

Константин Пенчев атакува като противоконституционен член 417, т.2 от ГПК, тъй като поставял банките в по-благоприятно положение, когато трябва да докажат вземанията си. Със своето решение Конституционният съд остава в сила досегашното положение, при което районните съдилища издават заповед за незабавно изпълнение и изпълнителен лист за сумата, която банките посочат, че им се дължи. Достатъчно е от банката да предоставят изготвен от нея документ за това каква сума си търсят от длъжника. В тази процедура банката не е длъжна да прилага доказателства, а длъжникът не се уведомява и по никакъв начин не участва в процеса.

В решението си конституционните съдии се мотивират с това, че евентуалните финансови затруднения на банките от натрупвани към тях задължения, може да се превърне в заплаха, както за лоялните им клиенти, но в по-глобален план – и за икономиката на страната, както и за изпълнението на държавния и общинските бюджети. От своя страна това би довело до „настъпването и на редица други негативни обществени и социални последици“.

Съдиите поставят на равни условия банките заедно с общините и държавните учреждения, като отбелязват, че изложените съображения „по отношение на обективността, достоверността и надеждността на документите, изходящи от държавните учреждения и общините, установяващи техни вземания, изцяло се отнасят и за банките“.

Очаквайте подробности!

The post КС: Банките имат право на „ускорено събиране“ на дългове appeared first on OFFNews Новини.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване