10/08/12 15:27
(http://www.klassa.bg/)

Синдикатите подкрепиха бизнеса за изчисляването на такса "Смет"

В деня на индустрията КНСБ поиска да се промени начина, по които се плаща такса за отпадъци, защото сега бизнесът поема по-голяма част от нея, съобщи B news  в понеделник.
В момента по-голяма част от налога е за сметка на бизнеса. В София парите той плаща са около 70% или 110 млн. лв. от постъпленията за почистването на столицата. В същото време фирмите генерират под 30% от отпадъците. Заради трудното положение на фирмите от КНСБ настояха да има нормативна промяна в методиката, по която се определя таксата, така че „замърсителят да плаща”.
В деня на индустрията КНСБ поиска и да се прекрати монополното положение при определяне на цените за доставката на ток на големите потребители.
Предлагаме правителството да стане водещ фактор за промяна в европейската политика, която да постави нова цел – достигане на 20 на сто дял на индустрията в брутния вътрешен продукт на всяка страна, каза шефът на федерация „Металици” към КНСБ Васил Яначков. Синдикатът иска още да се разработя схеми, с които да се намали тежестта на „зелената енергия” като се отпускат държавни помощи.
Претенциите си КНСБ ще прати до премиера, председателя на парламента и до финансовия и социалния министър.
Борбата за насъщния е основен проблем за леката промишленост. За последните години над 30% от заетите в бранша са останали без работа, обясниха още от КНСБ.
По думите на Димитър Табаков - председател на Федерацията на независимите синдикални организации от леката промишленост в този отрасъл работят бедни. Заплатата варира между 330 лв. и 390 лв.
Трудът в леката промишленост е непривлекателен, а средната възраст на заетите - много висока. Петдневната работна седмица е добър спомен, посочи още Димитър Табаков и допълни, че по 2-3-4 месеца се бавят заплати. Сивата икономика в бранша е 40%, смята още той. Продължава в обикновения работник да се насажда страхът за коматче хляб, заяви Димитър Табаков.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване