10/08/12 10:17
(http://www.klassa.bg/)

Слоновете си говорят с "мърморене"

Когато африкански слонове трябва да напуснат водоем, най-възрастната женска започва координиран "разговор" с лидерите в стадото, заявиха американски учени, цитирани от ЮПИ.

Тя подема "разговор" посредством онова, което учените наричат "мърморене", и издава звуци, поклащайки ушите си, преди цялото семейство в края на краищата да напусне водоема и да поеме на път.

"Изследването на поведението на слонове показва, че те имат развити когнитивни способности и ползват добре координирани "разговори", за да инициират сътрудничество в стадото", заяви ръководителката на екипа Кейтлин О'Конъл-Родуел от Станфордския университет.

"Тези звуци улесняват взаимоотношенията им. Това е характерно за организирано общество и разкрива как група социални животни се организира посредством издаваните от тях звуци."

Изследването потвърждава, че слоновете използват звуци за координирана дейност

и че това обикновено се извършва от три индивида, замесени в координиран "разговор".

"Не става дума за хор", поясни О'Конъл-Родуел.

"Когато повикването на един слон приключи, започва това на друг, който по-късно е последван от трети слон.

Повикванията са свързани като в наниз. На практика 3-секундно повикване се превръща в 9-секундно." Резултатите от изследването са публикувани в журнала Bioacoustics

www.vesti.bg/index.phtml

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване