10/09/12 10:43
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

1.2 млн. лв. не стигат за нови крака на Коня

Спорът дали правилно се реставрира 107-годишният паметник на Цар Освободител и каква сума е нужна затова продължава да се вихри с пълна сила.

Скулпторът проф. Велислав Минеков повтори в интервю за bTV тезата, развита на пресконференция на партията на Меглена Кунева в неделя, че реставрацията на паметника струва около 100-150 хил. лв. и на практика близо 1 млн. лв. ще бъдат откраднати.

Той определи реставрацията като “вандализъм” и обвини министърът на културата Вежди Рашидов затова. По думите му тя трябва да се прави в специални лаборатории, а не на двора, между камъните. Скулпторът настоява да знае името на учения от БАН, позволил рязането на краката на паметника с ъглошлайв. 

Минеков обяви в неделя, че паметникът е захвърлен сред боклуци в столичния квартал “Требич” и по него не се работи. По-късно се оказа, че теренът в “Требич” е леярната на скулптора Марин Марков, на който е възложена реставрацията на паметника. Той почиства монумента, изгражда нова конструкция от неръждаема стомана и нови крака на коня.

Камарата на строителите в България, на  която е възложена реставрацията на паметника, известен в София като Коня, свика пресконференция днес, на която да обясни защо и как се прави ремонтът на монумента.

Те признаха, че фондация “Поколение” е платила 1.2 млн. лв. за реставрацията на паметника. Парите обаче няма да стигнат и от фонда са обещали и допълнително финансиране, уточни председателят на строителната камара Светослав Глосов. Експерти от Русия инспектирали редовно работата по реставрацията и се очаква следващото посещение да е на 15 октомври.

Фондацията избра да финансира ремонта на Цар Освободител чрез неправителствена организация (Камарата на строителите в България), а не чрез държавата или общината именно, за да не се политизира въпросът, но това се случи, коментира още Глосов.

Главният архитект на София Петър Диков съзря проблем единствено в охраната на разглобения монумент. Той даде за пример паметника пред НДК, от който са рязани с флекс и откраднати тежки метални конструкции.

Имаме охрана и досега нищо не е изчезвало от леярната, коментира Марин Марков. Поели сме ангажимента за паметника и ако трябва ще сложим и полицай в будка да го пази, каза изпълнителния директор на строителната камара Иван Бойков.

The post 1.2 млн. лв. не стигат за нови крака на Коня appeared first on OFFNews Новини.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване