10/09/12 15:35
(http://www.klassa.bg/)

Акционерите в "Шах Дениз 2" да участват в "Набуко-Запад"

Обсъдихме възможността и приехме компаниите, акционери в „Шах Дениз 2” да участват също като акционери в „Набуко –Запад”. А това е и концепцията, която в момента разглеждаме, съобщи енергийният министър Делян Добрев от австрийската столица Виена пред агенция Фокус във вторник.  Следващата среща на Политическия комитет на „Набуко” на ниво министри ще бъде в България,  през януари. И аз, и премиерът настоявахме от наша страна проекта „Набуко – Запад” да започне много преди 2017-та година с първа фаза изграждане на интерконектор между България и Турция, като територията на България може да бъде част от трасето – първоначалната отсечка от границата до Карнобат от „Набуко –Запад”,  а в турската територия това може да бъде част от проекта ТАНАП, който да свърже българо-турската граница с Мармара. По този начин ние можем още през 2014 или най-късно през 2015-та година да свържем системите на ЕС с турската система и съответно с газа от Каспийския регион. Тази идея ние я споделяме вече 6 месеца с всеки един от участниците в срещата, включително и с комисар Йотингер и тя набира все повече поддръжници.  Надявам се тогава да имаме много повече конкретност по всички вече обсъждани теми. Очаквам, разбира се, и да имаме окончателно решение на акционерите в „Шах Дениз 2” за това, кое трасе избират за доставка на газа в ЕС. Дали трасето на Транс-адриатическия газопровод (ТАП), което минава през Гърция, Албания и Италия, или трасето „Набуко – Запад”, което минава през България, Румъния, Унгария и Австрия. Най-малкото, което можем да имаме, е повече яснота и защо не ангажимент от страна на страните за тази първа фаза на газопровода „Набуко” и първа фаза на газопровода ТАНАП. На срещата във Виена за проекта за газопровода "Набуко" участие е взел и министъра на енергетиката на Азербайджан Натиг Алиев.
ЕК се е ангажирала, при развитие на проекта"Набуко - запад"  да го финансира с 200 милиона евро, които да бъдат използвани за изграждане на връзки между системите. Но не това е най-важното, защото проблемът в случая не са средствата. Ние сме готови като акционер в проекта да финансираме този участък. Въпросът е ние да се обединим, че ще развием този проект на първа фаза много преди 2018-та година и да намерим подкрепата на останалите държави. Защото част от акционерите, например Унгария,  нямат пряк интерес от това ние да изградим този интерконектор още през 2013-та – 2014-та, защото трябва да дадат своето акционерно участие и в същото време да не се възползват отизграждане на този интерконектор. Така че не средствата, по-важното е ние да получим подкрепата и да започнем да работим по тази идея за българо-турски конектор, който на българската територия да бъде част от „Набуко – Запад”, а на турската територия – част от ТАНАП. И двата проекта са с доста сериозна проектна готовност, специално по „Набуко – Запад” в България са извършени редица от предварителните проучвания, предстои да бъде изготвен работен проект, така че имаме доста солидна проектна готовност.
 Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер бе на срещата и изрази своето задоволство, че всички министри сме там и дори приветства и изказването на премиера на България, който даде категорична заявка за възможно най-голяма подкрепа на този проект. Йотингер също така спомена, че това е проект, в който не става въпрос за 10 милиарда кубика газ за държавите от Югоизточна Европа. Във времето ще се превърне в проект, който може да доставя значителни количества газ за голяма част от държавите в ЕС и затова той има стратегическо значение за ЕС. В същото време стана въпрос и за проекта „Южен поток” и комисар Йотингер каза, че комисията не е против проекта „Южен поток” и това той да се случи.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване