10/09/12 13:22
(http://www.klassa.bg/)

Вежди Рашидов отхвърли обвиненията за паметника на Цар Освободител

Паметникът на Цар Освободител се реставрира в единствената професионална леярна в столичния квартал Требич, заяви министърът на културата Вежди Рашидов пред БНТ.
Той определи като „глупости“ твърденията на проф. Велислав Минеков от движението на Меглена Кунева, според когото паметникът е зарязан в селски двор близо до „Требич” и от едната страна пърлят прасе, а от другата тенекеджия изчуквал ламарината”.
„Карате ме да коментирам глупости. Дайте да говорим за по-важните неща. Какво означава изчукват коли? Това си е леярна. В леярната се чука метал, чукат се камъни. И това е една добра леярна, където от 20 години се отлива почти всичко поради липса вече на други леярни“, заяви министърът на културата.
Рашидов допълни, че и негови скулптури са правени в същата леярна, а самият леяр също бил скулптор, по думите на Рашидов „наш колега, Марин, който завърши академията“.
„Той си е от „Требич” момчето. И си купи там едно ТКЗ-сарско място, два-три декара. И това е единствената професионална леярна. Какъв е проблемът?“, възмути се Рашидов.
По думите му редица професионални организации, творчески съюзи не са реагирали за начина, по който се извършва реставрацията. Проф. Минеков го определи като ванадлизъм.
Рашидов заяви, че в тази леярна трябва да се отлеят краката на коня, защото „100 пъти показахте, че те са напукани“.
Министърът отново напомни че са предвидени средства с 10% да се вдигнат заплатите на работещите в областта на културата.
„Хубаво е българските артисти, след като сърцато работят, аз смятам, че е добре малко и самите артисти, хората, които произвеждат духовния продукт, да бъдат с по-добри заплати”, коментира Рашидов.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване