10/09/12 17:58
(http://www.klassa.bg/)

„Колекционер на деца“ – плашещо реалистичен психотрилър

Защо едно дете тръгва с непознат? Какво си мисли? Как се чувства, когато осъзнава, че решението му води до жестоки последици? Какво изпитва престъпникът? Какво го е подтикнало към престъплението? И не на последно място, какво се случва в умовете и сърцата на родителите и близките на жертвите? Книгата „Колекционер на деца“, която издателство „Ентусиаст“ публикува у нас в началото на октомври, описва най-големите страхове на всеки родител. В нея ще прочетете предупрежденията и на вашите родители към вас, когато сте били деца. Писателката Сабине Тислер описва по впечатляващ начин раните, които оставя у родителите и близките убийството на рожбата им, навлизайки в дълбините на човешката психика. Макар и да разглежда тежка тема за родителите, книгата би им помогнала да разберат по-добре децата си.

Психотрилърът „Колекционер на деца“ е дебютният роман на Сабине Тислер. Книгата се превръща в бестселър в Германия с над 400 000 екземпляра. Правата ѝ за публикуване са продадени в Чехия, Унгария, Италия, Япония, Корея, Нидерландия, Полша, Русия, Словакия и Тайван. Авторката не използва стила на класическия трилър, при който пъзелът се нарежда постепенно и поредица от улики води до престъпника. В тази история убиецът е известен от началото, напрежението обаче не напуска читателя до последната страница, защото изходът остава загадка. Насилието е щрихирано, няма кръвопролитни сцени и въпреки това описаните престъпления са потресаващо реалистични.

През 1994 г. Феликс е на почивка с родителите си в Тоскана. Вечерта преди да се завърнат в Германия, момченцето излиза да си поиграе до езерото и повече не се завръща. Това обаче не е единственият случай на изчезнало русокосо момче – нито в Италия, нито в Германия. Родителите му Ане и Харалд правят всичко възможно да го намерят – издирват го сами, разчитат на карабинерите, на местните, разлепят съобщения за изчезването му на италиански и немски език, но от детето няма и следа.

След две седмици безплодно търсене те са принудени да се приберат в Германия, но кошмарът за Ане продължава. Докато мъжът ѝ – лекар – съумява някак си да се отърси от преживяното – донякъде в работата си, донякъде в изневярата с най-добрата приятелка на жена си, то Ане живее заради идеята да се върне в Тоскана и да разбере какво се е случило с Феликс.

Междувременно в различни части на Германия продължават да изчезват безследно други русокоси момченца на възраст около 10-11 години. Техните трупове обаче са намерени – и то в една и съща поза – в седнало положение на стол до масата, с прибори пред тях.

Десет години по-късно Ане се връща на мястото, където за последен път е видяла Феликс, решена да разбере какво се е случило. Тя попада в самотна долина, където купува романтична къща от харизматичен немец. Скоро се сближава с новия си познат и започва да му се доверява сляпо, без дори да подозира колко е близо до истината за изчезването на детето си.

За Сабине Тислер

Сабине Тислер, родена и израснала в Берлин, следва германистика и театрознание. Няколко години е актриса, има участия в телевизията. Пише пиеси, които се поставят с успех, и сценарии за филми, сред които са поредиците „На местопрестъплението“ и „Полицейско повикване 110“. „Колекционер на деца“ е дебютният ѝ роман.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване