10/09/12 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Медицина за пътешественици - как да останем здрави на път

Какво да съдържа походната аптечка. Снимка: авторът

Как да опазим здравето и сигурността си – на път в планината, в чужбина и при екстремни условия? Конференцията “Медицина за пътешественици” се провежда в София за втора година. Лекциите в пълната със студенти и почитатели на планината и пътешествията аула максима на УНСБАЛ “Св. Екатерина” през двата дни бяха разделени за специалисти (6.10) и за неспециалисти (7.10).

В събота д-р Славян Стоилов представи всичко, което трябва да има в професионалната аптечка за пътешествия на лекарите, придружаващи групи и експедиции – не просто лекар с аптечка, а същински ходещ лекарски кабинет, заедно с манипулационната!

В уъркшопа по първа помощ всеки желаещ се срещна с първия си “спешен случай” – упражняване на изкуствено дишане върху специален манекен. Познанието за точното място, сила, натиск и разположение на дланите върху гръдния кош, също количеството въздух и начина на дишането уста в уста, може да върне към живот или да причини по-големи вреди на пострадалия.

Важни моменти при пътешествия с деца

Мит е например според д-р Славян Стоилов разбирането, че всички лекарствени продукти за възрастни могат да се дават и на децата в по-малки дози. Категорично се отхвърля като вредна рязката денивелация (бърза смяна на надморската височина) за малките деца до 3 години – при тях докторите отричат качването на лифт, височинен ЖП транспорт и, със сигурност, самолет. Най-важното, когато тръгваме на път с деца:

1. Реализъм по отношение на поставените цели; 2. Реализъм по отношение на продължителността на отделните етапи; 3. Изготвяне на план за бърза евакуация и спасение при необходимост; 4. Курсове по оказване на първа помощ; 5. Гъвкавост в планираните етапи, увеличаване броя на резервните дни, дори за пране на дрехите. Приблизителните дистанции за еднодневни преходи, които децата могат да минат сами са: от 2 до 3 г. = 1–3 км; от 4 до 6 г. = 5–8 км; от 7 до 9 г. = 8–11 км; от 10 до 13 г. = 13–16 км; над 14 г. дистанциите са за възрастни.

За случаите когато децата трябва да се носят на гръб – с подходящите приспособления – самари и столчета (при сложен терен е опасно носенето “на конче”), се изисква стабилна физическа форма на родителите. Да се носят и пазят чисти всички нужни дрехи на децата; флаконите и медикаментите да се държат постоянно настрана от малчуганите. Децата, които се прекарали повече от 3 месеца извън родината трябва да минат на преглед и изследвания с кръвна картина и диференциално броене, и изпражнения за микроскопско изследване за паразити. Представени бяха и специалните разтвори за деца, които се подготвят при пътуване. Друго съвсем практично познание, представит Ася Иванова.

Съдържание на аптечката за непрофесионалисти

Кутия - твърда, плътно затваряща се, надписана и с обозначен инвентар, ръкавици - нестерилни и стерилни по 1 чифт; маска за лице, ножица с тъп и остър връх (тъпият е отдолу и пази кожата при смяна на превръзки и рязане на дрехите), пинсета - хирургична, с назъбени краища – за обработване на кожата и рани, лезвие (острие на скалпел): номер 22, 11 или друго, опаковано и стерилно, игли и спринцовки (продават се и в комплект заедно), гумен ремък, напр. уретрален катетър – използва се за стягане, а при някои кървящи рани, може да се ползва като тампон за спиране на кръвотечението.

Спасяване на затрупан от лавина

Превързочни материали: стерилна марля, обикновен бинт, еластичен бинт, лекопласт (продава се копринен, който може да се използва и за мехури и мазоли на стъпалата – спира триенето в обувката), дамски превръзки/тампони (абсорбират всякакви течности), няколко ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване