10/09/12 13:13
(http://www.klassa.bg/)

"Петроселтик Инт" придобива "Мулроуз Рисорзис"

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши придобиване на едноличен контрол(54 на сто от акциите) от страна на ирландката петролна и газова компания „Петроселтик Интернешънъл“ върху британската „Мелроуз Рисорсиз“, съобщиха от пресцентъра на комисията във вторник.
„Мерлоуз Рисорсиз“ е сред компаниите, които развиват бизнес в България, с обекти в Калиакра, в Каварна и в Галата.
В началото на август дружеството получи шестгодишна концесия за добив на природен газ от находище „Каварна изток“, което се намира в континенталния шелф на Черно море и е с площ от 3.97 кв. км.
Групата на „Петроселтик Интернешънъл“ може да проучва и добива нефт и природен газ и да го продава, като не упражнява стопанска дейност в България и няма пазарно присъствие на територията на страната, посочва КЗК. КЗК не очаква негативни последици за ефективната конкуренция в резултат на сделката като установяване или засилване на господстващо положение на пазара от страна „Петроселтик Интернешънъл“. Според Комисията сделката няма да породи ефект на който и да е пазар на територията на България.
В средата на август „Петроселтик Интернешънъл“ съобщи, че е отправила оферта за покупка на британската „Мелроуз Рисорсиз“, като предложението беше за близо 260 млн. долара за контролиращ пакет в дружеството, припомнят от „Дарик файнънс“, цитирайки Ройтерс.
Чрез тази стъпка ирландското дружество показа намерение да подсили операциите си в Северна Африка, Средиземноморието и Черно море.
В замяна на дяловете си в „Мелроуз Рисорсиз“ акционерите в британската компания ще получат по 17.6 акции на „Петроселтик Интернешънъл“, което е с 6% повече от цената, на която са били затворени акциите на ирландското дружество в борсовата сесия дни по-рано. В добавка на това акционерите ще получат и специален дивидент от 4.7% от стойността на една акция.  Конгломератът ще контролира области, в които са установени залежи от енергийни ресурси, изчислявани на 84 млн. барела петролен еквивалент.  „Мерлоуз“ разработва енергийни залежи и в Египет, Румъния, Турция и Франция.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване