10/09/12 16:49
(http://radiomilena.com/)

Рейтингът на Борисов пада

Девет месеца преди парламентарните избори в България почти всеки втори българин (45%) се съмнява, че ще гласува. Това показват данните от представително проучване на социологическа агенция „Алфа Рисърч“, проведено сред 1021 граждани от 20 до 28 септември, предаде КРОСС.

От проучването става ясно още, че за последните три месеца подкрепата към управляващата партия спада от 22.3% до 21.4%. В селските райони управляващите отстъпват позиции на БСП и ДПС. В редица областни градове нараства конкуренцията на социалистите и „Движение България на гражданите“. В резултат ГЕРБ успява да удържи съществено предимство пред опонентите си само в столицата. По-сериозният проблем пред управляващите е свиването на ядрото им от твърди симпатизанти – то се колебае около 950 000 души.

Основната опозиционна сила БСП също търпи загуби от нарастващото разочарование сред българските избиратели. Нейната подкрепа спада от 18.4% през юни до 16.1% през септември. Твърдият потенциал на социалистите се затваря в рамките на най-последователните им около 700 000 симпатизанти – възрастни, пенсионери, жители на малките населени места, хора с по-ниски доходи.

„Движение България на гражданите“ и лидерът му Меглена Кунева бележат лек ръст в подкрепата: от 5.5% до 6.4% за партията и от 27% до 29% за Кунева. Техните привърженици обаче са едни от най-несигурните във вота си. Така въпреки декларирания ръст в подкрепата за партията твърдото й ядро не надхвърля 170 000 души, коментират социолозите. Мобилизирането на потенциала от гласоподаватели отвъд този праг е едно от основните предизвикателства пред новата формация, допълват те.

ДПС запазва традиционни си 5% в неизборна обстановка. В същите граници е и одобрението за лидера Ахмед Доган.

От „Алфа рисърч” отчитат, че привържениците на правителството спадат до 18%. За първи път и недоверието към премиера Борисов надхвърля доверието – 37% срещу 32%.

Спад е налице и в личния рейтинг на почти всички министри. Изключение прави инфраструктурната политика и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която бележи феноменален ръст в рейтинга си.

Девет от дванадесетте ключови политики на правителството се определят като неуспешни.

Над 70 на сто са недоволните от икономическата, социалната, здравната и подоходната политика.

Влошават се оценките за бизнес средата. Делът на хората, според които в страната се налагат такива правила за правене на бизнес, които дават шанс само на близки до властта кръгове и фирми нарастват до 67%.

 Рейтингът на Борисов пада

bookmark Рейтингът на Борисов падаsvejo Рейтингът на Борисов падаgoogle Рейтингът на Борисов падаdelicious Рейтингът на Борисов падаstumbleupon Рейтингът на Борисов падаfacebook Рейтингът на Борисов падаСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване