10/09/12 15:49
(http://www.klassa.bg/)

Ромни: Няма да правя никакви отстъпки пред Путин за ПРО

Кандидатът на Републиканската партия за президент Мит Ромни потвърди, че ще следва твърд външнополитически курс, за разлика от съперника си демократа Барак Обама. „Ще създам ефективна система за ПРО и никакви отстъпки пред Владимир Путин няма да има, каза Ромни , представяйки външнополитическата си концепция.
Републиканецът намекна за думите, уловени случайно от медиите в разговора му с бившия руски президент Дмитрий Медведев на срещата на върха по ядрена сигурност  в Сеул през март. Тогава Обама, не знаейки за включените микрофони, му призна, че след изборите ще бъде готов на по-голяма гъвкавост по въпроса за ПРО. На което Медведев отговори: „Разбрах, ще предам на Владимир“.
Разликите в позицията за ПРО не бяха  главният акцент в презентацията на Ромни, подчертават агенциите. Републиканецът се застъпи за увеличаване на финансирането във военната сфера и разкритикува близкоизточната стратегия на Обама. Според приетите планове войниците на НАТО трябва да напуснат Афганистан в края на 2014 г. Ромни даде да се разбере, че ако влезе в Белия дом, ще преразгледа тези планове за американския контингент.
За да подкрепи своето мнение, че е необходимо да се запази американското военно присъствие в региона, Ромни припомни убийството на посланика на САЩ в Либия и Иран, който е близо до създаването на ядрено оръжие.
Два института -  Gallup и  Pew -  публикуваха в понеделник резултати от последните си социологически допитвания. Те показват, че Обама е загубил преднината, която имаше в предизборните нагласи преди първия ТВ дебат с Мит Ромни  и сега двамата са с изравнени шансове, предаде АФП.
Според Gallup, Обама и Ромни се ползват с по 47% от нагласите на избирателите, докато преди дебата миналата сряда сегашният президент е водил с между 4 и 6 пункта. ТВ дуелът е бил спечелен убедително от Ромни, според 72% от анкетираните от Gallup.
Допитването на  Pew , разпространено в понеделник следобед, потвърждава тази тенденция . Обама е загубил 5 пункта от средата на септември, а Ромни е спечелил 4. Двамата кандидати сега имат по 46% от гласовете на регистрираните избиратели.
В същото време, според Pew, Обама изостава с 4 пункта (45% на 49% ) сред вероятните избиратели, тези които са най-склонни да гласуват.  Тук има ясен обрат, защото същата група хора са предпочели Обама пред Ромни (51% на 43%) в средата на септември, т.е. преди дебата.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване