10/09/12 21:23
(http://e-vestnik.bg/)

Северна Корея - крачка напред, половин назад

Антиамерикански плакат от Северна Корея

След смяната на държавния лидер в края на миналата година Северна Корея би трябвало да се насочи към икономически реформи. Поне така смятаха мнозина чуждестранни аналитици. Всъщност обаче младият Ким Чен-ун и обкръжението му са твърде далеч от всякакви резки движения в тази посока. По всичко личи, че се “реформира” само висшата класа в корейското общество, рязко засилила покупките на луксозни стоки в чужбина.

Веднага щом изчезна Съветският съюз, се чуха прокоби за пълен крах на режима в КНДР. Наистина 90-те станаха за Северна Корея начало на тежки времена, които прераснаха в глад и още по-жестока мизерия за населението, бездруго несвикнало на заможен живот. Пхенян обаче не само че задържа властта, но два пъти успя дори да я прехвърли по наследство: от Ким Ир-сен на Ким Чен-ир през 1994 г. и от последния на сина му Ким Чен-ун през 2011-а.

Сред ключовите прогнози по повод Северна Корея е и постоянното очакване, че властите ще започнат най-сетне реформи в икономиката, останала и до днес някаква смесица между средновековната и комунистическата система. Подобни предсказания имаше, когато висшият пост бе поет от Ким Чен-ир, но той ги пренебрегна. Такива са в общи линии и очакванията, свързвани днес с Ким Чен-ун.

Веднага ще посочим, че севернокорейската икономика не бе съвсем статична и през последните 30 години настъпиха все пак известни промени. През 80-те и преди това в страната преобладаваше купонната система. Размерът на заплатите фактически нямаше значение; поминъкът на всекиго зависеше само от дажбата, определяна от положението му в обществото. След трусовете през 90-те ролята на купонната система намаля, тъй като държавата вече не можеше да гарантира на всички някакъв минимум.

Същевременно парите взеха да се обезценяват; стигна се дотам, че с една месечна заплата в държавния сектор можеше да се купи едва килограм и половина ориз. Хората бяха принудени да търсят странична заетост, за да се изхранват. Купонната система бе запазена, но вече само за привилегированите слоеве, също и за жителите на столицата и най-развитите региони.

През 2002 г. Ким Чен-ир проведе парична реформа и успоредно с това поотпусна юздите - даде на хората възможност да припечелват с труда си примерно в търговията. Уж за добро, но на практика рязко изстреля нагоре инфлацията, което уби и без това оскъдните доходи на севернокорейците. Нищо чудно, че голяма част от тях постоянно живеят с надеждата за връщане на купонната система, осигурявала някакъв екзистенц-минимум при всичките си недъзи.

След като Ким Чен-ун дойде на власт (по-точно бе назначен за приемник), всичко живо заговори за либерализация, на първо място в икономиката. Дойдоха наистина големи промени - дотам, че да бъдат оформени официално. Рязко нарасна по-специално мащабът на сътрудничеството със съседен Китай. Китайски бизнесмени строят в КНДР мини и заводи, активно изнасят там своя продукция. Юанът де факто е основната валута в страната, защото курсът на вона е абсолютно непредсказуем.

През юли 2012 г. ред печатни и интернет източници съобщиха, че КНДР подготвя съществена смяна на курса. Споменато бе например, че новият вожд е решен да прокара аграрна реформа. Косвено потвърждение на слуховете стана историята с отстраняването на И Йон-хо, началник на Генщаба на севернокорейската армия. Кормилото му било отнето, уж защото маршалът рязко се възпротивил на идеята контролът върху промишлеността, поверен на военните, да мине в граждански ръце.

След няколко дни обаче Ким Чен-ун подчерта в остро изявление, че всички слухове за радикални реформи са “нелепи” и “глупави мечти”, а държавата ще продължи “да строи социализъм”, опирайки се на военнопромишления комплекс. Изявление, предназначено може би не на последно място за вътрешна употреба (сред елита), но в затворена държава като Северна Корея подобни шумни публични опровержения не се ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване