10/09/12 13:20
(http://www.klassa.bg/)

Сирийските въстаници разполагат с украинско оръжие, предназначено за Саудитска Арабия

Журналисти на Би Би Си намериха украинско оръжие, предназначено за Саудитска Арабия, в ръцете на сирийските въстаници в град Алепо. По какъв начин касетите са се оказали там, не е ясно. На кореспондентите на Би Би Си не са позволили да снимат съдържанието, а от Саудитска Арабия са отказали всякакъв коментар.
Ако се съди по етикетите на сандъците, намерени в джамия в Алепо, в тях има оръжие от украинската компания "Дастан". Тя търгува с морски оръдия и ракетни комплекси. Като производител е посочен Луганският завод за патрони в Украйна, основан през 1895 г. По съветско време той е бил най-големият производител на боеприпаси за стрелкови оръжия. 
В момента  заводът изнася главно патрони калибър 7,62 мм за автомати  АК-47, които широко се използват и от армията на Башар Асад, и от въстаниците.
Украинското бюро на Би Би Си се свърза с представител на компанията, но той отрече „Дастан“ да има контакти със Саудитска Арабия.
Според Би Би Си , саудитските власти предпочитат да действат зад граница без да вдигат шум и да привличат внимание.
Преди време в.“Ню Йорк Таймс“ писа, че Саудитска Арабия и Катар снабдяват сирийската опозиция със стрелково оръжие, но се въздържат засега от доставки на по-тежко въоръжение по настояване на САЩ, които се опасяват, че то може да попадне в ръцете на терористи. .
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване