10/10/12 13:58
(http://www.klassa.bg/)

Банките в Европа може да извадят на пазара активи за 4,5 трлн. долара

Европейските банки трябва да продадат активи на стойност 4,5 трлн. долара през 2013 г., ако политиците не успеят да изпълнят ангажиментите си за овладяване на дълговата криза, предупреждава Международният валутен фонд (МВФ), цитиран от Bloomberg. За сравнение, през април МВФ прогнозира, че европейските банки ще трябва да продадат активи за 3,8 трлн. долара заради политическата криза в еврозоната. Провалът на политиците да приложат на практика правилата за фискалната дисциплина и да създадат единна система за надзор вероятно ще принудят 58 банки от Европейския съюз да продават активи, посочват от фонда. Според експертите това ще навреди на кредитирането и ще свие допълнително растежа в периферните държави от еврозоната, които имат и най-много финансови проблеми.
Задълбочаването на кризата се проявява в отлива на капитали от периферията към ядрото на еврозоната с темпо, което обикновено се свързва с валутни кризи или внезапни сътресения, посочва МВФ.
Възстановяването на доверието сред частните инвеститори е от първостепенно значение за стабилизиране на еврозоната" , подчертават от фонда. Банките са под натиск да намалят експозициите си към сектора на имотите, за да постигнат новите изисквания съгласно Базел ІІІ, затова се очаква да засилят продажбите на активи, пише и The Wall Street Journal.
Брокери и консултанти работят много тясно с редица банки, които преструктурират внимателно портфейлите си, отбелязва изданието.Очакваме през следващите години да бъдат преструктурирани много кредити, както и да се засилят продажбите на активи“, коментира Аджай Равал, старши директор финансови услуги в Alvarez & Marsal, компанията, която съветва испанското правителство за структурата на бъдещата държавна агенция за управление на активи и която помогна на ирландските власти да структурират подобна агенция.
„Банките във Великобритания и Германия са особено активни при продажбата на кредити и активи, тъй като има засилен инвеститорски интерес. В Ирландия се продават цели портфейли, тече и сериозен процес на преструктуриране на заеми заради преструктурирането на банковата система. Испания също е активен пазар, коментира Равал, цитиран от Investor.bg.
Засилването на активността е добра новина за инвеститорите, които от няколко години чакат вълна от продажби на активи от страна на банките в Европа. Досега обаче беше продадена малка порция от банковите портфейли, в които продължават да се пазят активи за милиарди.
Според данни на консултантската компания CBRE Group през настоящата година банките са продали активи на обща стойност 7,5 млрд. евро, а своя купувач чакат активи за още 11 млрд. евро. Според някои купувачи обаче на пазара не се предлагат достатъчно подценени активи. Тези инвеститори с нетърпение очакват матуритета на редица кредити и ипотечни деривати, за да се възползват от свързаните с тях имоти, които се очаква да излязат на пазара.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване