10/10/12 11:49
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

Втори гръцки бизнесмен, замесен в корупционен скандал, намерен мъртъв

Втори гръцки бизнесмен от т.нар. „списък на Лагард” бе намерен, предаде в. “Катимерини”. 

Тялото му е открито на 9 октомври в хотелска стая в индонезийската столица Джакарта. Името не се споменава.  Знае се, че е натрупал състоянието си чрез отбранителната промишленост.

“Списъкът на Лагард” включва имената на близо 2000 състоятелни гръцки бизнесмени и политици с тайни сметки в Швейцария, заподозрени в корупция и данъчни престъпления.

Списъкът е предаден на предишното гръцко правителство от настоящия шеф на МВФ Кристин Лагард, която тогава е била министър на финансите на Франция.

При предаването му обаче от бившия гръцки финансов министър Евангелос Венизелос на сегашното правителство, списъкът мистериозно изчезва.

Малко по-късно информацията от него се оказа достояние на широката публика.

На 3 октомври Венизелос предаде „списъка на Лагард” на гръцкия премиер Андонис Самарас.

След това финансовият министър Янис Стурнарас в интервю за в. “Файненшъл Таймс” обяви, че данните са изчезнали, но той ще направи всичко възможно диска с имената да бъде намерен.

На 4 октомври бе открит обесен в дома си бившият зам.-министър на вътрешните работи и депутат от гръцката левица ПАСОК Леонидас Дзанис.

Той бе разследван за корупция и злоупотреба с власт.

Този случай допълнително разпали скандала около изчезналия списък.

Възниква въпросът дали Венизелос е използвал списъка, за да манипулира представители на гръцкия едър бизнес или пък да прикрива членове на неговата партия ПАСОК, замесени в корупционни схеми.

“Списъкът на Лагард” е доста взривоопасен, тъй като освен имената на гръцки бизнесмени, съдържа данни за общо 22 хил. заможни фамилии от различни страни в ЕС.

The post Втори гръцки бизнесмен, замесен в корупционен скандал, намерен мъртъв appeared first on OFFNews Новини.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване