10/10/12 09:10
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

ГДБОП нахлу във фирма заради незаконен софтуер

Писмото, което "Microsoft" изпраща до фирмите

Служители на ГДБОП са преобърнали офисите на столична фирма заради подозрения, че компанията използва незаконен софтуер, съобщиха от МВР.

Акцията е част от специална операция на сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт“ срещу незаконна употреба на софтуерни продукти и специализирани програми.

Претърсени са офисите на фирма, занимаваща се с изработване на видеопродукции, с издателска дейност и поддръжка на интернет портали. От компютрите е събрана информация за неправомерно използвани програми.

Междувременно до OFFNews постъпи сигнал, че представителството на „Microsoft” в България изпраща допитване до изпълнителните директори на различни компании. В писмата си международният гигант изисква информация за използваните програми и лицензионните им номера.

От “Microsoft” учтиво напомнят, че употребата на нелицензиран софтуер е незаконна.

„Освен техническите рискове, използването на нелицензирани компютърни програми е свързано и с редица неблагоприятни юридически последствия. На основание чл. 3, ал. 1 от Закона за авторското и сродните му права (ЗАПСП) компютърните програми са закрилян обект на авторско право и по степен на защита са приравнени на литературните произведения. В тази връзка не следва да се игнорира факта, че използването на софтуерни продукти без необходимото по закон съгласие на носителите на права представлява нарушение на българското законодателство и може да доведе до реализирането на наказателна, административна и гражданска отговорност“, пишат в писмото си „Microsoft”.

Софтуерната компания предупреждава, че две седмици след изпращане на писмото техен сътрудник ще се свърже с управителя на запитаната фирма, за да получи информация за използваните продукти.

The post ГДБОП нахлу във фирма заради незаконен софтуер appeared first on OFFNews Новини.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване