10/11/12 15:52
(http://www.klassa.bg/)

ЕК е за разширяване в Западните Балкани, но с много уговорки

Албания, Косово и Македония трябва да направят необходимите стъпки , за да се приближат до целта за влизане в ЕС. Това се казва в годишния доклад за разширяването на съюза, цитиран от „ИЮ Обзървър“. Докладът препоръчва на лидерите на 27-те да дадат на Албания официален статут на кандидат-член и отново ги призовава да започнат преговори за присъединяване с Македония.
Казва се също, че ЕС може да подпише предприсъединителен договор - т.н. Споразумение за  стабилизация и асоцииране, с Косово, независимо, че 5 от страните-членки още не са признали тази държава за независима.
На срещата на върха пред декември лидерите на ЕС трябва да се произнесат по предложенията в доклада на ЕК. В същото време обаче уговорките в него са такива, че дават на страните от ЕС свобода да решават.
За Албания комисията казва, че тя трябва да получи новия статут  само, ако постигне напредък в правосъдните реформи и  борбата с организираната престъпност. Еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле подчертава, че изборите през март следващата година ще бъдат решаващ тест.
За Македония Фюле смята, че започването на преговори, което е препоръка на ЕК още от
2009 г. ще намали риска страната да загуби вяра в европейското си бъдеща заради спора за името с Гърция. Според Фюле, преговорите със Скопие могат да започнат, а спорът с Гърция да се реши в началния им стадий.
По отношение на Косово на страните се препоръчва да започнат предприсъединителни преговори, а после да се изчистят правните препятствия.
В частта за Сърбия от доклада се поставят въпроси като този  за непризнаване правата на хомосексуалистите.
Оценката за Черна гора е добра, но с уговорката, че трябва да положи още усилия за гарантиране върховенството на закона
Що се отнася до Хърватия, тя има зелена светлина за присъединяване в средата на 2013 г.
При това Фюле смята, че страната не трябва да бъде подложена на мониторинг след присъединяването си, както бе изискано за Румъния и България.
Сръбският премиер Ивица Дачич веднага разкритикува ЕК, че е използвала в доклада за Косово израза „зачитайки ... териториалната цялост“, предаде Блумбърг. „Никога не сме виждали териториална цялост без суверенитет, заяви Дачич, подчертавайки, че Белград няма да приеме такова дефиниция.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване