10/11/12 12:40
(http://www.klassa.bg/)

Китай ще събира собствени проби от Марс

Китай, който все още не е изпратил човек на Луната, си е поставил за цел да изпрати сонда на доста по-отдалечения Марс до 2030 г. и да вземе собствени проби, съобщи главният учен в проекта за изпращане на кораб до Луната Оуян Цзъюан, цитиран от Ройтерс. Доставянето на проби от Марс бе поставено като основен приоритет в неотдавнашен преглед на научните цели на САЩ, макар че цената бе преценена като астрономическа. Но проучвателната група представи доклад през септември, в който се описва как мисията може да бъде изпълнена на приемлива цена.
Китайският учен посочи в изказване пред Китайското дружество по астронавтика, че проектът на страната предвижда изпращането на 3-фазова сонда до Марс. Тя включва дистанционно проучване, плавно кацане и експлориране и вземане на проби, след което трябва да се завърне на Земята. В изказване за предстоящия проект на Китай за изпращане на кораба “Чанъ-3“ до Луната, който трябва да извърши успешно кацане, той посочи, че с тази програма ще бъде изградена телекомуникационна система, която да покрие и бъдещата мисия до Марс. „Чанъ-3“ се очаква да бъде изстрелян през втората половина на 2013 г.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване