10/11/12 11:31
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

Китайският писател Мо Ян получи Нобеловата награда за литература

Китайският писател Мо Ян е тазгодишният носителят на Нобеловата награда за литература. Това обяви в четвъртък Шведската академия. 

Шведската академия посочи, че 57-годишният Мо Ян е отличен заради това, че “с предизвикващ халюцинации реализъм смесва народни приказки, история и съвременност”. 

Смята се, че Ян е един от най-популярните на Запад китайски автори. Той е и първият китаец, получил престижното отличие. 

Мо Ян е всъщност псевдонима на писателя, който на китайски език означава “не говори”. Истинското му име е Гуан Мойе (Guan Moye).

Едно от най-известните му произведения е Red Sorghum: A Novel of China, публикувано през 1987 г. 

Преди обявяването на наградата като фаворити бяха сочени японският писател Харуки Мураками и сирийският автор Адонис.

Наградите, носещи името на Нобел, се присъждат ежегодно за най-важните открития в областта на физиката, химията, физиологията или медицината, за забележителни литературни постижения и за дейност в интерес на световния мир.

В понеделник беше обявена и Нобеловата награда за медицина. Отличието получиха японският учен Шиния Яманака и британският му колега Джон Б. Гърдън. Те бяха отличени за откритието, че зрели клетки могат да бъдат препрограмирани в плурипотентни клетки. Работата на двамата учени е свързана с извличането на стволовите клетки и с клонирането на животни.

Във вторник пък стана ясно, че французинът Серж Арош и американецът Дейвид Уайнланд са отличени с Нобеловата награда за физика.

Двамата учени са открили начин да боравят с миниатюрни квантови частици (единични фотони и йони) и да ги измерват, без да ги унищожават, което преди се смяташе за невъзможно.

Вчера бяха обявени и  носителите на Нобеловата награда за химия. Робърт Лефковиц и Брайън Кобилка бяха отличени заради проучванията им как човешките клетки усещат околната среда.

The post Китайският писател Мо Ян получи Нобеловата награда за литература appeared first on OFFNews Новини.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване