10/11/12 14:27
(http://e-vestnik.bg/)

Мо Ян спечели Нобеловата награда за литература

Мо Ян. Снимка: личен сайт

Китайският писател Мо Ян спечели Нобеловата награда за литература за 2012 г. за неговия “халюцинаторен реализъм, който обединява приказка, история и съвременност”, според журито на Шведската кралска академия, което го сравнява с Фокнър и Маркес, докато китайците го наричат “китайския Кафка”.

Той спечели в конкуренция с известни имена като Харуки Мураками, Боб Дилън, Амос Оз, Милан Кундера, Маргарет Атууд, Том Стопард, Филип Рот, Адонис, Алис Мънро и други. Победителят ще получи на церемония през декември 8 млн. шведски крони, които се равняват на 930 хил. евро. За първи път тази година завещанието на Алфред Нобел бива променено и паричните премии са намалени заради световната финансова криза. Миналата година шведският поет Томас Транстрьомер получи 10 млн. крони.

За пръв път най-авторитетното литературно отличие се присъжда на автор, който живее и пише в Китай. През 2000 година Нобелът беше даден на китайския автор Гао Синдзиен, който обаче живее в Париж и се смята за принадлежащ към френската литература.

Мо Ян е псевдоним, означаващ “онзи, който не говори”, а истинското име на писателя е Гуан Мое. Той е изключително популярен в родината си. Той е роден през 1955-та година. Автор е на разкази, есета и романи. Най-известният му роман е “Червената нива”, който разказва една история от 20-те и 30-те години на 20 век - главно действащо лице в нея е млада китайска селянка, насилствено омъжена от родителите си за богат и болен от проказа мъж. За популярността на романа включително в чужбина допринася и екранизацията му под заглавие “Червено сорго”, направена от режисьора Чжан Имоу и спечелила Златна мечка на кинофестивала в Берлин през 1988 година.

Известният литератор отдавна живее в Пекин. Повечето му истории обаче са вдъхновени от разказите на хората от бедното му родно село Гаоми (Южен Китай). За Мо Ян неговите сънародници казват, че бил “китайският Кафка”. “Съчетавайки фантазия и реалност, история и социални теми, Мо Ян създава един свят, чиято сложност напомня за Уилям Фокнър и Габриел Гарсия Маркес. Същевременно този свят се гради на древната китайска литература и народните предания”, се изтъква в мотивировката на журито.

Произведенията на Мо Ян са преведени на над 10 чужди езика, включително на английски, френски, руски и норвежки. Нобеловата награда за литература се връчва от 1901 г. насам. Досега отличието е присъждано 104 пъти. Миналата година то бе дадено на шведския поет Томас Транстрьомер.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване