10/12/12 10:07
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

Дянков: Икономика, социология и философия – вън от БАН

Вицепремиерът Симеон Дянков заяви, че БАН трябва да закрие част от институтите си, ако иска да получи по-голямо държавно финансиране.

„Мнението ми за БАН не се е променило“, заяви министърът, нарекъл през ноември 2009 г. работещите в академията „феодални старци, които си стоят там и събират заплати“.

„Там трябва да има реформи. С покойния, за съжаление, проф. Додунеков се бяхме договорили за типа реформи. Сега ще чакаме със следващото ръководство, което се очаква да бъде избрано през декември, да говорим какви реформи са готови да направят, за да може следващата година, имаме известен резерв, да додадем“, каза Дянков в интервю за Нова телевизия.

Така министърът коментира искането на БАН за по-голям бюджет за 2013 г.

„БАН, според мен, трябва да се фокусира върху дългосрочни научни изследвания във физика, в химия, в биология, в метали, в археология. И една част от институтите, които по времето на социализма са били интересни – философия, социология, планова икономика и така нататък, те могат да отидат в университетите“, заяви министърът.

Всъщност под натиска на финансовия министър реформа бе направена през 2010 г. Именно тогава редица институти и звена на БАН се сляха. Сред тях бяха и Института за философски изследвания, Института по социология и Центъра по наукознание и история и наука. През юли 2010 г. те се обединиха в Институт за изследвания на обществата и знанието при БАН.

Темата с риска от закриване на обсерваторията в Рожен заради липса на достатъчно финансиране Дянков подмина с думите, че “тази тема се повдига за трета година все по това време”.

Изказването на Дянков за БАН и исканията му за реформи дойдоха днес, 12 октомври, когато се навършват 143 години от създаването на БАН.

The post Дянков: Икономика, социология и философия – вън от БАН appeared first on OFFNews Новини.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване