10/12/12 03:36
(http://e-vestnik.bg/)

Избирателите в четири щата ще се произнесат за гей браковете

Ройтерс

Когато Нейтън Мейър телефонира на колебаещи се избиратели, които не са решили дали да гласуват за или против еднополовите брагове, той разказва за брака на родителите си и как гледа на него като на модел за онова, което се надява да постигне - преди да спомене, че той и приятелят му планират някой ден да минат под венчило.

30-годишният Майър, гимназиален учител по английски от предградието на Сейнт Пол - Роузвил, е част от екип доброволци, които целят да се свържат с 1 милион избиратели в Минесота преди щатът да гласува на 6 ноември поправка в конституцията, забраняваща еднополовите бракове.

“Всички хора се женят по една и съща причина. А моите родители и тяхната женитба е общото, с което хората могат да се отъждествят,” пояснява Мейър.

Той признава, че е останал изненадан колко много хора са готови да водят личен разговор с непознат по телефона. И макар някои да му затварят телефона, повечето разговори продължават 10 минути, а някои достигат 20 и повече минути.

Инициативите за забрана на легализирането на еднополовите бракове се увенчаха с успех в 31 щата, а нито един щат досега не е одобрявал брачното съжителство на лица от един и същи пол чрез народен вот. В тазгодишните избори на 6 ноември, привържениците на еднополовите бракове се надяват да променят това.

Мейн, който отхвърли гей браковете в референдум през 2009 г. (с 53 срещу 47 процента) може да стане първият щат, легализирал еднополовите бракове само чрез народен вот. Във Вашингтон и Мериленд, чиито местни парламенти по-рано тази година прокараха закони, предоставящи брачни права на гей и лесбийските двойки, гражданите ще гласуват дали да бъде продължено действието им.

Междувременно защитниците на традиционния брак се надяват, че Минесота ще стане поредния щат, прокарал конституционна поправка, в която бракът се дефинира като съюз между мъж и жена - фактическа забрана на еднополовите бракове.

Шест щата, както и окръг Колумбия, разшириха брачните права, за да включат двойките от един и същи пол. В Масачузетс, Айова и Кънектикът, законите последваха съдебни решения, според които еднополовите двойки не могат да бъдат лишавани от правото да сключват брак. Щатските парламенти предизвикаха промяната във Върмонт, Ню Йорк и Ню Хемпшър.

“Спечелването на вот е наистина последната бариера, която трябва да преодолеем,” посочва Ивън Улфсън, основател и председател на “Фрийдъм ту мери” (Freedom to Marry), национална кампания за равнопоставеност при сключването на брак.

Окуражени от социологическите сондажи, които показват нарастване на одобрението за еднополовите съюзи особено сред младите хора, защитниците им тази година се надяват да спечелят скептиците с персонализирани призиви да позволят на еднополовите двойки да се оженят. Например доброволците питат гласоподавателите дали познават някого, който е хомосексуален, а самите доброволци често се позовават на семейни членове или приятели с нестандартна сексуална ориентация.

Когато Мейн насрочи референдум за гей-браковете, Лин Сейлър - 37-годишна разведена майка на три деца, се противопоставяла на всичко, освен предоставянето на граждански права на еднополовите двойки. Визитата на активист това лято променила възгледите й и тази година тя планира да гласува “за” еднополовите бракове.

“Въпросът ми е защо да не се позволи на хомосексуалистите да се женят, след като такова е желанието им? Америка е свободна страна и това не ме наранява ни най-малко,” подчерта тя. Защитниците на еднополовите бракове в Мейн отбелязват, че са водили 200 000 лични разговори с избиратели. Сега те се свързват отново със същите гласоподаватели за “довършителни” разговори.

“В Мейн ние преминаваме към настъпление за промяна,” заяви Мат Мактайги, мениджър на кампанията на “Мейнърс юнайтед фор меридж” (Mainers United for Marriage) и ветеран от успешните битки за равни брачни права в Масачузетс и Ню Хемпшър. “Решихме да използваме изборните урни като инструмент, докато ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване