10/12/12 23:04
(http://e-vestnik.bg/)

Избори в Израел под знака на Иран и икономиката

ДПА

Иран и поскъпването на живота се очаква да са доминиращите теми по време на предстоящата предизборна кампания, заявиха вчера анализатори - ден след като министър-председателят Бенямин Нетаняху обяви, че свиква предсрочни избори.

Във вторник израелският лидер застана пред камерите, за да обяви, че няма да може да прокара “отговорен” бюджет за следващата година и затова е решил, че ще трябва да бъдат произведени предсрочни избори “възможно най-скоро”.

Все още не е определена дата, но според израелските медии гласуването ще бъде насрочено за края на януари. Въпреки че посочи проблемите с бюджета като причината, че е предпочел изборите, Нетаняху определи задачата да се попречи на Иран да се сдобие с ядрени оръжия като най-важното предизвикателство, пред което Израел е изправен.

Опасностите, които крие предполагаемата програма за ядрено оръжие на Техеран, бяха във фокуса на мандата му. Според Амос Харел, който е политически наблюдател във всекидневника “Аарец”, “всички са единодушни, че иранската заплаха ще е основна тема” в предизборната му кампания.

“Нетаняху ще изтъкне ядрената опасност и ще представи себе си като единствения израелски лидер, който е достатъчно голям реалист - и достатъчно твърд - за да се справи с нея”, написа Харел. “Екзистенциалните страхове никога не са навредили на десен премиер, който се е кандидатирал на избори”, съгласи се Нахум Барнеа от вестник “Йедиот Ахаранот”, който е специалист с дългогодишен опит.

Но ако за Нетаняху се смята, че има електорално предимство по иранския въпрос, то той е далеч по-уязвим по втората основна тема в кампанията - икономиката. Макар Израел да се справя със световния икономически хаос в последно време по-добре от много други страни, някои опоненти на Нетаняху - а в този случай такива изобщо не липсват - казват, че непрекъснатото поскъпване прави живота непоносим за средната класа и хората с по-ниски доходи.

Миналата година Израел се изправи пред масови протести заради поскъпването на живота, като политиката на Нетаняху на либерализиране на пазарите беше разкритикувана, че засилва неравенството.

“Следващите избори ще са за цената на живота, ниските пенсии и цените на продуктите, които достигнаха рекордни равнища”, каза вътрешният министър Ели Ишай, чиято ултраортодоксална партия “Шас” ухажва избирателите от работническата класа. “Няма никакви спорове за нуждата от решаване на иранския въпрос, а единственият спор е по социалните въпроси”, каза той.

Лидерът на Партията на труда Шели Яхимович също подчерта основния проблем за партията й в отговор на обявените от Нетаняху избори. “Сигурността не са само границите, но в нея влизат и стабилните доходи, здравеопазването, да имаш покрив над главата си и да имаш храна в хладилника”, каза тя.

За разлика от предишни избори това, което вероятно няма да е основна предизборна тема, е израелско-палестинският мирен процес. Освен два краткотрайни опита на този фронт няма практически никакъв напредък от 2009 г. насам - последния път, когато Израел гласува на избори.

Въпросът просто вече не е от първостепенно значение за мнозинството израелци, макар че партиите несъмнено ще направят обичайните изявления за това дали е уместно или не да се поемат ангажименти към палестинците.

Според последните проучвания Нетаняху вероятно ще бъде преизбран, а неговата партия “Ликуд” може да увеличи парламентарното си представителство. Социологическите сондажи в Израел обаче невинаги са точни, както показва опитът от миналото.

Освен това винаги е възможно през следващите три месеца да се случат непредсказуеми събития. Ако, както отбелязал бившият британски премиер Харолд Уилсън, “една седмица е доста време в политиката”, то една предизборна кампания може да изглежда като цяла вечност в Израел.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване