10/12/12 03:37
(http://e-vestnik.bg/)

Санкциите на Запада вече притискат режима в Иран

Западният натиск върху Иран, свързан с ядрените му програми, дава първите си резултати. Валутната криза, избухнала в страната, породи протести и предизвика остра конфронтация между президента Махмуд Ахмадинеджад и парламента. Опитите на държавния глава да обясни проблемите с външен заговор не постигнаха успех: депутатите от Ислямското консултативно събрание обвиниха кабинета, че политиката му води към провал. На този фон САЩ и ЕС се канят да въведат още по-строги санкции срещу Техеран, разчитайки да организират “цветна революция” в страната и да свалят режима, без да прибягват до военна операция.

Основен признак за удара, понесен от иранската икономика заради санкциите на САЩ и ЕС, е катастрофалното състояние на националната валута - риала. Сравнително бавната девалвация на риала прерасна миналата седмица в свободно падане, което хвърли в шок валутния пазар. От края на септември насам иранската валута поевтиня спрямо долара с 40 на сто - негативна динамика, каквато не бе регистрирана над 30 години след ислямската революция от 1979 година.

Населението се втурна към чейндж бюрата да изкупува все по-дефицитните долари и от паническите нагласи веднага се възползваха валутните спекуланти. Те провокираха улични протести, избухнали в иранската столица за пръв път след тези от президентските избори през 2009 година. Полицейска акция срещу чейнчаджиите на техеранския площад “Фирдоуси” недалеч от Големия пазар премина в сблъсъци с тълпата, започнала да замерва стражите на реда с камъни и бутилки.

В опит да поеме контрола върху ситуацията на валутния пазар иранската Централна банка обяви в събота търговски обменен курс - 28 хиляди риала за долар, докато на черния пазар доларът се продаваше за 36 хиляди риала. Тази мярка обаче не нормализира положението, а само парализира валутния пазар. В неделя покупко-продажбите на валута по чейндж бюрата фактически спряха - търговците отказваха да продават долари по курса на централната банка, твърде занижен според тях.

Президентът Ахмадинеджад побърза да заяви, че валутната криза е инспирирана от западните сили, въвели строги икономически санкции срещу Иран, отнемайки му по-специално възможността да оперира в световната банкова система. Този път обаче държавният глава не можа да припише на външен заговор икономическите проблеми. В неделя иранският парламент, където мнозинството подкрепя духовния лидер на страната аятолах Хаменей - а той е в обтегнати отношения с президента, атакува с мощен удар позициите на Ахмадинеджад. Депутатите гласуваха с мнозинство (240 срещу 179) да бъде обсъдено замразяване на втория етап от президентския проект за реформи в държавните субсидии за храните и горивата. Ахмадинеджад бе нарекъл тези реформи най-сериозния икономически план от последните 50 години, при все че повечето експерти ги смятат за популистки.

В парламента дават тон опонентите на държавния глава, тъй че е твърде вероятно страната да се откаже от икономическата му стратегия. “При нарастващата инфлация и безредието на валутния пазар вторият етап от плана за реформи трябва да бъде спрян”, заяви председателят на парламентарната комисия по бюджета и планирането Голамреза Месбани-Мохадам. Според повечето депутати решаващ фактор за избухването на валутната криза не е бил външен заговор, а погрешната политика на правителството.

Това е сериозен удар срещу Ахмадинеджад, чийто президентски мандат изтича през 2013 година. Експерти смятат, че влошаването на икономическата ситуация ще изостри борбата за власт между духовния лидер на страната и нейния президент. А шансовете вотът да бъде спечелен от протеже на Ахмадинеджад (той самият няма право да се кандидатира за трети път) стават все по-неясни.

Ефектът от натиска върху Иран открито бе коментиран за пръв път и от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун. “Санкциите се отразиха отрицателно на всички слоеве от населението - предизвикаха ръст на инфлацията, скок в цените на суровините и електроенергията, недостиг на стоки от първа необходимост, включително лекарства”, посочи той в доклад, разпространен в ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване