10/12/12 23:07
(http://e-vestnik.bg/)

Четири сценария - ако САЩ нападнат Иран в името на рейтинга

в. Росийская газета

Ирански революционни гвардейци. Снимка: миръронамерика

Барак Обама стремително губи точки в битката за второ пришествие в Белия дом. Основният му конкурент Мит Ромни триумфално оглавява почти всички рейтинги в САЩ. На този фон все по-силно звучат гласовете на онези вашингтонски политолози, които са убедени: в стремежа си към втори президентски мандат Обама може да намери опора само в победоносна война с Иран.

Ще се осмелят ли наистина демократите да нанесат удар по иранските ядрени обекти? Пълномащабна сухопътна операция няма да има - на практика всички са сигурни в това. С тези страхотни дългове Америка просто няма да издържи подобно бреме. Освен това стотиците, ако не и хиляди американски войници, убити от иранците, не само че ще затворят за Обама вратите на Белия дом, а може да го изтрият завинаги от политическата карта на САЩ.

Ако говорим обаче за удар по иранските ядрени обекти от солидна височина - това е друг въпрос. Американците са майстори в тези неща. Тук обаче има едно голямо “но”. Иран държи на бойно дежурство руски системи за ПВО. Данните им са публикувани в открит достъп. При все това никой уважаван американски експерт не би изключил, че руските ракети може да поднесат доста изненади на американските летци. С други думи, администрацията на Обама явно не ще избегне бойни загуби при всяко положение.

И все пак известният американски външнополитически експерт Дейвид Роткопф смята, че САЩ заедно с Израел сериозно обмислят възможността за “хирургичен” удар по ядрените обекти на Иран. Според него въздушната война ще трае само часове и това ще стане дни преди изборите за президент в Америка.

Екипът на Обама бил убеден, че такава операция ще съдейства да бъде смазана ефикасната засега предизборна стратегия на Ромни. Републиканският кандидат успешно критикува президента на САЩ заради “недостатъчната му твърдост” спрямо Иран и неспособността му да защити интересите на Израел - главния близкоизточен съюзник на Вашингтон. Но стига Обама да хвърли иранците в тричасов Армагедон, ще се наложи Ромни не само да признае, че не е прав, но и да подкрепи действията на държавния глава.

От друга страна, смятат подкрепящите американски удар срещу Иран, иранската ядрена програма (в случай на удар) ще изостане с години, Ливан, Сирия и Ирак ще се отърсят от влиянието на Техеран, а Русия и Китай ще осъзнаят колко са безсмислени опитите им да изтласкат Америка от лидерските й позиции в Близкия изток.

Предположението за промени в разположението на вътрешнополитическите сили в САЩ след евентуалните бомбени удари по ирански цели наистина е трудно оспоримо. Но всички други изводи на пледиращите за война изглеждат, меко казано, неубедителни. Да разгледаме няколко сценария за развитие на събитията след бомбардировките.

Сценарий номер 1. Днешната, все още мирна (никой засега не е представил доказателства за противното) ядрена програма на Иран наистина е в руини. Гордият ирански народ обаче се сдобива с железобетонен повод не само да се залови тройно по-енергично с възстановяване на разрушеното, но и час по-скоро да започне разработката на собствена ядрена бомба, та никому занапред да не хрумне, че може безнаказано да бомбардира Иран.

Същевременно след президентските избори в Иран догодина Ахмадинеджад (който вече не може да се кандидатира) със сигурност ще бъде сменен от политик, правещ такива антиамерикански изявления, че на фона им днешният ирански лидер ще изглежда като “гълъб на мира”.

Сценарий номер 2. При всичкото си критично отношение към Иран Западът представя желаното за реално, твърдейки, че Техеран е почти изцяло изолиран в Близкия изток. Сиреч един удар срещу Иран само ще сплоти арабския свят, а пък “улицата” ще накара Арабската лига да заеме далеч по-твърда позиция спрямо Вашингтон. С други думи, близкоизточната политика на САЩ ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване