10/14/12 16:17
(http://www.klassa.bg/)

Бойко Борисов: Плоският данък остава

Плоският данък от 10% няма да бъде сменян с прогресивно подоходно облагане, заяви вчера премиерът Бойко Борисов. По думите му, данъчната стабилност е много важна за инвеститорите и затова няма да има промяна в размера на налозите. Така Борисов опроверга финансовия министър Симеон Дянков, който коментира пред „Дарик радио“, че България трябва да се върне към прогресивно подоходно облагане след няколко години. Въведеният у нас през 2006 г. плосък данък е бил верният ход за онзи момент и не е било необходимо да се променя в разгара на кризата, обаче вече трябва да започне дебат за промяна на данъчната и социалната политика, смята Дянков, която  трябва да се нагоди към предстоящото десетилетие на нисък икономически растеж в Европа.
След като преди дни стана ясно, че правителството е решено да обложи с данък от 10% лихвите по депозити на граждани, вече се работи по въпроса за облагането от догодина и на печалбите от игра на Българска фондова борса (БФБ), както и от хазартни игри, съобщи финансовият министър. Трябва да има равно третиране, каквато е идеята на плоския данък, смята Дянков. Той същевременно е категоричен, че пенсиите няма да се облагат с данък.
Министърът прогнозира, че може да се въведе и данък върху финансовите транзакции, който въпрос се обсъжда в Европа, но в бъдеще. По думите му, това е нещо като данък върху лихвите по депозити, но за големите транзакции.
Трябва да се облагат и парите от земеделска аренда, но това е тема за следващ правителствен мандат, смята Дянков. Според него така ще има  равнопоставеност, иначе към изключенията ще се насочат спекулативни капитали.
Дянков е категоричен, че максималният осигурителен праг, който през следващата година се вдига от досегашните 2000 лв. на 2200 лв., също трябва да се премахне - но това отново е политика за следващото правителство. Не ме разбирайте погрешно - аз съм за ниски данъци и прогресивно облагане на доходите, но с ниска ставка, допълни министърът.
Моделът на данъка върху лихвите по влоговете няма да позволи разкриване на банковата тайна, коментира от своя страна заместник-финансовият министър Владислав Горанов пред TV7. Той увери, че данъкът от 10% върху лихвите ще се удържа от банките, без да се персонализира на кого е сметката и какъв е нейният размер.
Премиерът Бойко Борисов, макар и с 2-3 дни закъснение, подкрепи идеята на финансовия министър за облагането на доходите от депозитите. По думите му, от новия данък ще пострадат хората, които имат големи спестявания в банки. Тези пари щели да отидат директно за увеличението на минималната заплата и за вдигането на пенсиите.
С новия данък правителството отчаяно търси пари, коментира пред БНР и президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев. Според него приходите в бюджета са малко, защото правилата се пишат от политиците. Направихме всичко възможно да направим кризата българска. Имаше влияние отвън, но много държави вече започнаха да се оправят, каза Тренчев. Отговорът защо не работи икономиката не бива да се търси от синдикатите или работодателите, а от тези, които пишат правилата“, заяви синдикалният лидер. Той подчерта, че над 90% от изказаните досега становища са категорично против облагането на лихвите по депозитите.
Президентът на КНСБ Пламен Димитров пък посочи, че синдикатите са предложили други източници, които биха донесли повече приходи от очакваните около 160 млн. лв. от облагането на доходите от депозити. Между тях е криминализиране на укриването на осигурителни вноски, от което според изчисленията на синдикатите ще дойдат допълнително около 250 млн. лв.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване