10/14/12 07:57
(http://e-vestnik.bg/)

Вечният Джуканович иска девета победа

Франс прес

Мило Джуканович. Снимка: ЕПА/БТА

Черна гора ще гласува в неделя на предсрочни парламентарни избори, свикани от управляващата коалиция, която иска нов четиригодишен мандат, за да води преговорите за присъединяване към Европейския съюз, започнали през юни.

Демократичната партия на социалистите ДПС на ветерана на черногорската политическа сцена Мило Джуканович, единствения лидер на Балканите, чиято партия печели всички избори от началото на разпада на бивша Югославия през 90-те години, тръгва към нова, девета изборна победа, сочат проучванията.

ДПС, водещата партия в управляващата левоцентристка коалиция, реши да свика избори шест месеца преди края на мандата на 81-членния парламент с цел да получи “пълен мандат, който да й позволи да води важните преговори” с Брюксел.

В годишния си доклад Европейската комисия отбелязва, че Черна гора, малка адриатическа страна с население 680 000 души, която обяви независимост от Сърбия през 2006 г., “трябва да направи повече” в областите на правовата държава и в борбата против организираната престъпност и корупцията.

“Залозите са високи. Шест години след независимостта нашата държава още е крехка и трябва да я укрепим”, заяви по време на предизборната камания Джуканович, който пет пъти беше премиер, а също и президент на страната.

От своя страна опозицията, обединена в коалицията Демократичен фронт, ръководена от бившия външен министър Миодраг Лекич, посочи отговорността на властите за тежката икономическа ситуация в страната, където безработицата достига 20 процента от трудоспособното население, и осъди корупцията в администрацията, в каквато е обвинен и Джуканович.

Нито опозицията, нито властите обаче предлагат надеждни решения за подобряване на икономическото положение в страната, в която средната заплата от 480 евро едва стига за задоволяване на месечните нужди, според анализатори.

“Черна гора има проблем с една политическа класа, неспособна да предложи нещо ново. Властта неуморно акцентира върху модернизирането на държавата, но за това несъмнено ще е необходима нова изборна победа”, отбелязва политическият анализатор Раде Бойович.

Новак Стийович, който държи кафене в Подгорица, казва само, че “Джуканович е единственият способен да защитава интересите на държавата”. “Вярвам, че той ще може да привлече повече инвестиции и съответно да открие работни места”, добавя Стийович.

Адвокатът Милан Булаич казва на свой ред, че политиците са виновни за това, че не са успели “да предложат решения за нарастващата бедност, задлъжнялостта и изпадналата в криза икономика”. Държавният дълг на Черна гора достига 58 процента от брутния вътрешен продукт според централната банка, която окачестви този факт като тревожен.
Черногорската икономика, слабо диверсифицирана и силно зависеща от чуждестранните инвестиции, бе в период на растеж между 2006 и 2009 г. С приходи, идващи главно от туризма и инвестициите в недвижимо имущество, главно по адриатическото крайбрежие, оттогава тя постепенно запада.

След растеж от 2,7 процента миналата година, предвижданията за 2012 г. са за растеж от само 0,5 процента. Според проучванията коалицията на Джуканович ще получи най-много гласове на изборите - 47 процента срещу 40 процента за всички опозиционни партии.

От шестте бивши републики от бивша Югославия - Босна, Хърватия, Македония, Черна гора, Сърбия и Словения, само последната е член на ЕС, към който се присъедини през 2004 г. Хърватия ще стане член на съюза на 27-те през юли 2013 г.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване