10/14/12 15:17
(http://www.klassa.bg/)

Докога социалните служби ще смятат, че отец Иван трябва да им върши цялата работа?

Отец Иван от Нови Хан тези дни отново е в акция. Човекът, който сам изпълнява функциите на две-три държавни ведомства у нас, се загрижи в ефир, че му трябват още картофи и въглища, за да изкарат зимата хората, които е приютил. При него са 200 души – от бебета до възрастни и повече не може да приеме. Не защото не иска, а защото няма къде.
На тези, които смятат, че отец Иван дава подслон на мързеливци и насърчава готованщината, мога да предложа и друга гледна точка.
През лятото на миналата година срещнах двама младежи – Георги и Светльо, с леки ментални увреждания да просят храна пред голяма търговска верига. Решихме с колеги от klassa.bg да им помогнем. Минахме съвестно през цялата държавна машина, за да разберем след два месеца, че не можем да им помогнем. Не защото ни мързеше да тропаме по вратите, да пишем писма и да звъним по телефоните, а защото държавата не се интересува от съдбата на хората с леки ментални увреждания след като навършат 18 години.
От социалното министерство предложиха да  включат Светльо и Георги в програма за квалификация, която се провежда след завършено средно образование. Служителите даже не бяха си направили труда да видят, че става дума за момчета със завършен осми клас. А за тях програми за обучение няма. След много разправии единственото, което ни обещаха от друга социална служба бе, че ако ние като журналисти намерим работодатели, държавата ще плаща временно минималните заплати на младежите, защото имало такава програма. Не успяхме да намерим трайни работодатели, защото работодателите не наемат хора с леки ментални увреждания. Създават им проблеми.
В крайна сметка след два-три репортажа във вестници и по телевизията настаниха момчетата  временно в приюта в кв. „Захарна фабрика”. 
Преди два месеца Георги дойде да си вземе довиждане с нас. Беше се уморил да го лъжат. Каза, че отива при отец Иван от Нови Хан, който не го е върнал, не го е пратил да се обучава и не му е дал надежди сто пъти, че ще му намери работа, без изобщо да има намерение да си мръдне пръста.
Само че има един въпрос. Ако отец Иван от Нови Хан сам има куража да върши работата на социалните служби, без да взима държавна заплата и без да ползва привилегии, защо са ни толкова много социални служби и социални служители? Пет-шет клонинга на отец Иван ще свършат цялата работа.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване