10/14/12 13:06
(http://www.klassa.bg/)

Мъжете с висок тестостерон лъжат по-малко

Лъжата е широко разпространено явление с важни социални и икономически последици. Но все още малко се знае за неговата биологична основа. Германски учени направиха експеримент и доказаха, че високото ниво на тестостерон прави мъжете по-искрени и по-малко склонни към лъжи.
Мъжкият хормон, който покачва либидото и трупа мускули, често се асоциира с агресия и антисоциално поведение. Но на мъжете с висок тестостерон  може повече да се има доверие, доказаха учените, цитирани от британският в.“Индипендънт“.
Специалисти от университета в Бон, Германия, нанесли на кожата на 46 доброволци хормонален гел, който повишил нивото на тестостерона им. Отделно сформирали контролна група от 45 души, които намазали с плацебо гел, без тестостерон. Всеки участник бил поставен в отделна кабина и помолен да играе на зарове, като вкарва резултатите в компютър. Съответно за по-високи резултати се давали повече пари.
Тъй като били в отделни помещения, само учените знаели дали всеки вкарва реалния резултат в компютъра или мами, за да получи повече пари. Така екипът на проф. Бернд Вебер  установил, че мъжете с увеличен тестостерон лъгали по-малко. Според учените хормонът засилва чувството на гордост и стремеж да си създадеш положителен образ за себе си в собствените си очи. Пълното изследване е публикувано в сп. „Public Library of Science ONE“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване