10/14/12 20:07
(http://e-vestnik.bg/)

Скок от 39 000 метра -

Скокът на Феликс Баумгартнер в отделни кадри + видео

Снимки: скриншотове от екрана

Австриeцът Феликс Баумгартнер скочи с парашут от 39 000 метра височина и се приземи успешно в пустинен район на щата Ню Мексико.
Той се издигна с хелиев балон. На височина близо 39 хил. м температурата в капсулата му е 9,1 градуса, а извън нея - минус 7,3. След като се отдели от капсулата изглеждаше, че се върти неконтролируемо, но успя да овладее падането си и се свърза с контролния център на земята. След малко повече от 4 минути свободно падане, той отвори парашута си.

Баумгартнер записа два рекорда - стана човекът, изкачил се най-високо с балон (на височина над 34 000 м) и извърши свободно падане от най-голяма височина. По време на свободния си полет той почти докосна свръхзвуковата скорост, достигайки близо 1200 км в час.
Изкачването на Баумгартнер продължи малко над два часа. Той се оплака, че има проблем със скафандъра му - не се отоплява. Малко по-малко от час след началото на изкачването - на около 17 хил. м височина беше изхвърлена баласта от балона, за да се увеличи още повече вертикалната скорост. Връзката с Баумгартнер от земята поддържаше 84-годишният Джо Китинджър - човекът, който държеше досега рекорда за най-високия скок с парашут.

Феликс Баумгартнер в кабината на 38 938 метра височина. Снимки: скриншотове от екрана

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване