10/14/12 17:50
(http://www.klassa.bg/)

Софиянци в надпревара за "Рестартирай сладкарница "Прага"

Инициативата "Рестартирай сладкарница Прага", организирана от SOFIA CONTEMPORARY В ДВИЖЕНИЕ и Samsung Electronics, събра много идейни проекти от артисти и активни граждани за преосмисляне на изоставената бивша сладкарница в центъра на София. Всеки от участниците (хора на изкуството, неслучайни и случайни минувачи) даде своя оригинален отговор на въпроса "Какво бихте направили с това място" под формата на колаж, фотография, история, а предложенията бяха разлепени на фасадата на сградата в рамките на акцията, на 13 октомври.
Участници и граждани с активна позиция се включиха "на живо" в "Говорилнята" – обособен кът, в който пред видеокамера представиха своите мисли и идеи за изоставените градски пространства и необходимостта от промяна на визията и предназначението им.
В рамките на акцията кураторът на фестивала за съвременно изкуство Яра Бубнова избра три от проектите, които получиха награди. Покана за участие и финансиране на идея в рамките на SOFIA CONTEMPORARY 2013 получи Любомир Димов. Неговият проект „Прага” превръща сладкарница Прага в напълно оборудвано пространство за споделяне на идеи от културно и социално естество и организиране на събития. Самата фасада на сградата става истинска инфографика на случващото се вътре.
Авторът на проекта „Repair Café” Желез Атанасов и анонимният автор на „Готово за консумация” получиха награди Samsung GALAXY Note, предоставени от Samsung Electronics. Идеята на „Repair Café” е мястото да се превърне в кафене, където към чашата кафе се предлага и допълнителна услуга - поправка на всякакви предмети. Доброволците са пенсионирани инженери и майстори, които по този начин биха продължили реализацията си. „Готово за консумация” представлява серия от повтарящи се кратки авторски анимации, прожектирани в интериора на сладкарницата. Те са видими за минаващите по улицата през пробити дупки във външната стена, на която са монтирани „рамки” от телевизори.


SOFIA CONTEMPORARY е нов фестивал за съвременно изкуство, създаден в рамките на проект на Столична община: "Фестивали за изкуство в публичното пространство: SOFIA CONTEMPORARY и Фестивал на открито в Западен парк“, финансиран от Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г.  Програмните части на фестивала "В Движение", "Форум", "Деца", "Видео", се организират с финансовата подкрепа на Societe Generale Експресбанк, Samsung Electronics, Renault.

Първото издание стартира на 19 октомври и ще продължи до 11 ноември. Основната цел на събитието е да намали дистанцията между съвременното изкуство и българската публиката. Темата на първото издание е Сегашно продължително. Фестивалът ще представи художествени работи, които са част от ежедневието на големия град, говорят с публиката и предизвикват реакцията на случайните минувачи. В продължение на 3 седмици жителите и гостите на София ще бъдат провокирани да съпреживеят града като колективно пространство, което може да бъде реорганизирано  и върху което може да се въздейства.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване