10/15/12 14:05
(http://www.klassa.bg/)

Литва отхвърли строежа на АЕЦ с референдум

Литовските граждани отхвърлиха плановете за строителство на нова атомна електроцентрала  в страната. Това се случи след проведен на 14 октомври, референдум, проведен успоредно с парламентарните избори. Новата централа трябваше да замени единственото съоръжение от съветско време. Старата централа бе спряна при присъединяването на държавата към ЕС.
62% от литовците са гласували против на въпроса дали подкрепят нова АЕЦ в Република Литва. 35% пък са подкрепили мярката, уточнява агенция „Франспрес“, позовавайки се на неокончателни данни на Централната избирателна комисия на Литва. Референдумът обаче няма задължителен характер, а препоръчителен. Именно поради това властите може и да не се съобразят с желанието на народа и да вземат свое собствено решение по въпроса.
Единствено жителите на окръг Висагинас, където по проект трябва да се построи новата АЕЦ, подкрепят референдума – около 66% са за и 31% против.
След преброяване на ¾ от бюлетините стана ясно, че опозиционната Работническа партия с лидер "краля на киселите краставички" Виктор Успакич, водеше с 23.4% от гласовете. Тази победа ще означава най-вероятно коалиция с класираните на второ място Социалдемократи, които получават 19.4%, както и с популистката партия "Ред и справедливост", която е ръководена от бившия каскадьор и след това президент Роландас Паксас.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване