10/15/12 10:15
(http://www.klassa.bg/)

Търговската къща Christie`s представи в Москва топ-лотове на близките търгове


В течение на няколко години търговската къща Christie`s организира в Москва краткотрайни изложби, на които представя топ-лотовете на предстоящите търгове, съобщи "Голос России". Тази година един от главните експонати на изложбата стана прочутото платно на Василий Кандинский „Скица към импровизация №8”. То ще бъде изнесено за продажба в Ню Йорк на 7 ноември. Предварителната оценка на картината е 20-30 милиона долара, и ако прогнозите на експерти от търговската къща се сбъднат, ще имаме рекорд за творбите на художника: до момента най-скъпата картина на Кандинский е „Фуга”, продадена през 1990 година за 20,9 милиона долара.

„Големи творби на Кандинский рядко се появяват на пазара – каза в интервю за "Гласът на Русия" международният директор на департамент импресионизъм и модернизъм на Christie`s Андреас Румблер. – Подобни творби се появяват в най-добрия случай веднъж на 5-10 години. „Скица към импровизация №8” в течение на 50 години се намираше в един швейцарски фонд и не се появяваше на пазара. Тази картина представлява особен интерес, защото нарисувана през 1909 година, когато художникът се намираше пред прага на пълното си преминаване към абстрактната живопис”.

Пряка противоположност на „Импровизациите” на Кандинский е „Разкайващата се Мария Магдалина”, нарисувана от ученика на Леонардо да Винчи Джовани Пиетро Рицоли, наричан още Джампетрино. „Този майстор, често пъти използвал рисунки и модели на своя учител, е притежавал един ярък и познаван маниер на живописта, - каза експертът от Christie`s Алексей Ашот. – Но в тази творба могат да се видят художествени похвати, възприети от него от Леонардо”.

Не по-малко интересен е „Портретът на мадмоазел Подбелска” на Николай Фешин. Както каза директорът на руския департамент на Christie`s Сара Менсфилд, „на портрета е изобразена възпитаничката на казанското художествено училище Наталия Подбелска. Известни са четири нейни портрета, сред които е и една от най-прочутите фешински картини от руския период „Дама по Розово”.
Известно е, че портретът, представен на изложбата, е нарисуван през 1912 година. След една година той бе експониран на изложбата в Мюнхен, и дори имаше репродукция на корицата на едно списание. След това обаче картината изчезна. Специалистите бяха информирани за нея, предприемаха опит да я намерят, но всичко беше напразно. И едва наскоро стана известно, че близо 90 години тя се намираше в една френска частна колекция. Сега този шедьовър от музейно равнище се връща към зрителите.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване