10/16/12 14:52
(http://www.klassa.bg/)

Най-богатият човек в историята - средновековен африкански крал

Най-богатият човек на всички времена и народи е африканският крал Муса I, живял в XIV век. Следват го династията Ротшилд и милиардерът Джон Рокфелер. Най-беден от 25-те най-богати е Уорън Бъфет. Класацията е направена от изданието „Сelebrity Net Worth“ и е поместена в британския в.“Дейли мейл“. Съставителите са анализирали период от последните 1000 години . Те са изчислили, че общото състояние на участниците в рейтинга е 4,32 трилиона долара. Само трима са живи днес. 14 са американци, в класацията няма нито една жена. Авторите са отчели инфлацията и са преизчислили състоянието на лицата от днешна позиция.
На първо място е класиран Муса I, известен като Манса Муса, който е управлявал 20 г. Мали, през 14 век. За забогатяването му спомага търговията със сол и злато. Личният капитал на Муса I при смъртта му през 1331 г. е 400 милиарда долара в съвременен еквивалент. Наследниците му обаче не успяват да запазят богатството му.
Династията на еврейските банкери Ротшилд е втора, като там наследството на бащата Майер Ротшилд, който открива банка във Франкфурт на Майн е увеличено от петте му сина.
Първият доларов милиардер в историята е Джон Рокфелер. Когато умира през 1937 г. на негово име има 340 милиарда долара.  Рокфелер през 1870 г. основава Standard Oil Company, която завладява петролния пазар на САЩ. Милиардерът е известен  и с многото си благотворителни акции.
В класацията на  5-то място с 300 милиарда долара личен капитал е последният руски император Николай II, разстрелян от болшевиките.
Сред най-богатите в историята се вписва на 8-мо място и убитият лидер на Либийската джамахирия Муамар Кадафи – 200 милиарда долара.
Освен Бъфет, в днешно време се радват на парите си още Бил Гейтс (12-ти)  и Карлос Слим (21-ви).
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване