10/17/12 16:03
(http://www.klassa.bg/)

ЕВН: Трансформаторът в Бургас не се е взривил

Трансформаторът в Бургас не се е взривил по време на инцидента на 16 октомври, съобщиха от ЕВН ден по-късно. Това се е потвърдило след оглед на специалисти от дружеството, се казва в информацията.

Трансформаторът е бил изваден с петтонен кран като според експерти, пристигнали от Австрия, той е запазил механичната си цялост. Това важи за таблата, предпазителите – високо напрежение, и кабелите. Няма следи и от изтичане на масло, твърдят от компанията. Според тях „трябва да има нещо наистина много необичайно, за да се стигне до взрив“.

От ЕВН все пак казват, че очакват резултатите и от официалното разследване.
Според представители на МВР обаче вероятната причина за взрива си остава техническа повреда в трансформатора, независимо, че той е останал цял. „Единственото категорично, което мога да кажа, е, че не се касае за самоделно взривно устройство. Касае се вероятно за някаква техническа неизправност. Когато излязат експертизите и всички останали, колегите като си свършат работата, тогава ще имаме яснота“, заяви пред bTV разследващият полицай Златко Пеев.

Десет души от взривения блок са пренощували в хотел на разноски на ЕВН. Електричеството в сградата е вече възстановено, с изключение на двата апартамента, които са непосредствено над трансформатора.

След като кметът на Бургас Димитър Николов и регионалният министър Лиляна Павлова във вторник съобщиха, че ще се инициират промени в закона, така че да не може да се инсталират подобни ел. съоръжения в сгради, ден по-късно водещ депутат от ГЕРБ охлади техните намерения. Председателят на регионалната комисия в парламента Любен Татарски съобщи пред Фокус, че условията в нормативната уредба и към момента „са достатъчно ясни и силни“, за да не допуснат случаи като този в Бургас.

Татарски допълни, че освен със закон това е регламентирано и в наредба, касаеща правилата за проектиране, мерките за безопасност и контрол. Ако се спазват всички правила и норми, не би трябвало да се случват такива инциденти и е въпрос на отговорност и контрол на този, който стопанисва тези обекти, изтъкна депутатът.

Татарски заяви, че в някои случаи просто няма възможност за поставяне на външен трафопост, поради гъсто застрояване. Тогава нямало друг вариант, освен съоръжението да е в сграда. Затова и законът давал тази възможност.

„Все пак може да се дискутира, да търсим с експертите решение. След като има такава инициатива за промяна на закона, ще го обсъдим, да видим какво можем да направим така, че да бъдат мерките наистина много силни и само в краен случай да се допуска такова отклонение“, каза още Любен Татарски.

В медиите се появиха информации, че няколко дни преди взрива в Бургас, подобен случай е имало и в Пловдив, където също оперира дружеството ЕВН. Там също имало силен гръм на трафопост в жилищна сграда, но нямало чак разрушения. Токът спрял, след което техници дошли да отстранят аварията. Живущите обаче вече са на тръни след експлозията в Бургас и се страхуват да не бъдат взривени от ел. съоръжението.

Освен това новонастанили се се оплакват от непрестанно главоболие, а сред останалите имало много болни. Хората предполагат, че това се дължи на мощните електромагнитни лъчения.

В същото време министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев съобщи, че ще разпореди на трите електроразпределителни дружества у нас да направят проверка на своите трафопостове в жилищни сгради. В Бургас това вече е извършено – там те са 40 на брой. В цялата страна вградените трафопостове са общо 2411.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване