10/17/12 22:18
(http://e-vestnik.bg/)

Италия разбива мафията със защитени свидетели

Асошиейтед прес

Сан Лука е родината на мафията Ндрангета в южна Италия. Полицията охранява подстъпите към селото денонощно, но не може да потуши враждата между двата мафиотски клана и да пресече дейността на мафията. Снимка: mk.ru

Жена, посмяла да сътрудничи на полицията в борбата срещу омразната италианска мафия, е убита, а тялото й захвърлено във варел с киселина в полето край Милано. Седемнадесетгодишната й дъщеря се осмелява да свидетелства и помага шестима души да отидат в затвора с доживотни присъди.

Зловещото убийство от 2009 г. и съдебните присъди, произнесени през април, дадоха уникален шанс да се надникне в секретната италианска програма за защита на свидетели, която тази година отбеляза 20-ата си годишнина и се смята за най-важният прозорец на Италия към потайния свят на организираната престъпност. Стотици мафиоти са получили нова самоличност в замяна на информация, помогнала да бъдат пратени зад решетките дълго укривали се лидери, включително “босът на босовете” Салваторе Риина.

Използването на вътрешни хора се съчетава с конфискацията на мафиотски активи, за да помогне на Италия да постигне една някога непостижима цел: да разбие сицилианската Коза Ностра. “Това доведе до огромен напредък в борбата срещу организираната престъпност”, каза Фелия Алъм, британски учен, която изследва организираната престъпност.

През 80-те години прочутите италиански прокурори антимафиоти Джовани Фалконе и Паоло Борселино се бореха за създаването на двете оръжия срещу престъпността, с аргумента, че престъпниците имат нужда от някакъв стимул, за да се осмелят да свидетелстват в полза на обвинението. Те бяха убити от мафиотски бомби в рамките на два месеца един след друг през 1992 г., но след като бяха изградили основите за система за борба с престъпността, която до голяма степен успя, ако не да победи, то поне да обуздае мафията.

Животът под държавна защита обаче струва скъпо на свидетелите.

Основен проблем е, че повечето мафиоти в програмата са от слаборазвития италиански юг, които обикновено биват заточени във враждебната според тях среда на проспериращия север, защото там е по-лесно да ги скрият. Имало е случаи на самоубийства. Някои се връщат към престъпността, когато сътрудничеството им с държавата приключи. “Получават нова самоличност и парична сума, за да започнат нов живот, но не им помагат достатъчно, за да се интегрират отново в обществото”, каза Алъм.

Жертвата на убийството през 2009 г. - 36-годишната Леа Гарофало, напуснала правителствената програма, защото “се чувствала неспокойна” за защитата си, каза адвокатът й Винченцо Рандо, допълвайки, че била подложена на нежелани сексуални аванси от охраняващите я полицаи. “Тя не се чувстваше добре защитена и рискува на своя глава”, каза той.

Дъщерята на Гарофало - Денизе, смятала, че решението на нейната майка й е струвало живота, затова решила да се довери на програмата. Тя станала основният свидетел по делото и сега живее с нова самоличност на тайно място. Контрастът в съдбите на майката и дъщерята показва колко важно е за свидетелите по дела срещу мафията да получат нова самоличност. Без нея, казват експертите, решилите да преминат на другата страна като Леа Гарофало се превръщат в лесна жертва на неизбежните убийства за отмъщение.

Денизе Гарофало е една от близо 4 700-те души в програмата - около 1000 т.нар. колаборационисти, станали свидетели на обвинението, а останалите - членове на семействата им, сочи документ, с който разполага Асошиейтед прес, с данни от 2010 г. Смята се, че това е втората най-голяма програма в света след тази на САЩ. Повечето защитени са били свидетели по дела срещу сицилианската мафия, неаполитанската камора и калабрийската ндрангета - престъпната организация в случая на Гарофало.

Прокурорите твърдят, че никой, който е спазвал правилата на защита, не е пострадал. Тези, които се отклоняват, го правят на свой риск, като например синът на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване