10/17/12 22:20
(http://www.klassa.bg/)

Прогрес в борбата с туберкулозата

Руските учени създадоха уникален метод за диагностика на туберкулозата. За разлика от традиционната и слабо ефикасна проба на Манту, той позволява със 100-процентна точност да се открива болестта или рискът от нейното възникване. Този метод няма аналог в света и чуждестранните медици са заинтересувани от сътрудничество с Русия, съобщи РИА Новости
Русия по-рано от другите страни започна борба с туберкулозата на държавно равнище. Още през 1922 година беше приета специална програма, в която особено внимание се отделяше на ранната диагностика на заболяването. Благодарение на това както и появата през 40-те години на миналия век на антибиотиците, тежкият недъг беше победен, казва главният фтизиатър (специалист по лекуване на туберкулоза) на здравното министерство на Руската Федерация Пьотър Яблонский:

- По степен на социална значимост туберкулозата отдавна вече не е заболяване от първа опасност, с което се бори държавата. Но по степен на социална опасност това заболяване винаги е болест номер едно.

В течение на последните 100 години пробата на Манту беше единственият начин за ранна диагностика на опасната инфекция. В детските градини и училищата на децата им правеха инжекции малко по-високо от китката и строго им забраняваха да мокрят ръката. Но въпреки всички мерки за предпазливост, на това място у мнозина се появява голямо червено петно. Децата ги пращат при специалистите. А последните най-често казват, че това е лъжлива реакция.

Руските учени създадоха иновационния препарат „Диаскинтест”. Той съдържа само две белтъчини, които играят ролята на „примамка”, с помощта на която може да се „хване” болестта. Те са свойствени на щамовете на микробактерии, предизвикващи туберкулоза у човека, и отсъстват във ваксинния щам БЦЖ и нетуберкулозните микробактерии. Точността или както казват учените „специфичността” на теста е в интервала 90-100%, казва главният фтизиопедиатър на здравното министерство на Русия Валентина Аксьонова:

- Характерният белег на „Диаскинтеста” е, че той не реагира на специфичната алергия. В 100 на 100 случаи децата с постваксинална инфекция, нямащи инфекция, дават отрицателен резултат. Децата с неспецифична алергия също не реагират.
Съгласно данни на Световната здравна организация, 1/3 от населението на Земята са инфектирани с бактерии на туберкулоза. Откритието на руските учени е истински пробив в медицината. Групата автори на новия тест са наградени с Държавна награда на правителството на Русия през февруари 2012 година. Интересът на чуждестранните колеги е огромен: вече се водят преговори с редица европейски и азиатски страни за закупуване на препарата.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване