10/18/12 15:25
(http://www.klassa.bg/)

100 т железен фосфат, хвърлени в океана, няма да ни спасят от глобалното затопляне

Американският бизнесмен Ръс Джордж е хвърлил в Тихия океан  край брега на Канада това лято 100 тона железен сулфат, за да ускори увеличаването на планктона, който обсорбира въглероден диоксит. Този метод за борба с глобалното затопляне обаче не се посреща с одобрение от учените.
„Това е много опасно“, казва  пред в.“Фигаро“ Щефан Блейн, директор на Лабораторията за океански микроорганизми във френския град Банюлс-сюр-мер.
Използването на планктона за улавяне на въглеродния диоксит, виновен за климатичните промени е една от техниките на геоинженерството, която предизвиква много спорове. Желязото стимулира нарастването на фитопланктона, който поглъща CO2, за да фотосинтезира. Когато планктонът умре, той пада на дъното на океана и там се натрупва водород.
Проблемът е, че калифорнийският бизнесмен  е извършил операцията без никакъв контрол, въпреки, че той твърди, че е работил с учени, но не назовава имената им. Този метод е забранен за използване, защото никой не може да каже какви последици ще има от него за биоразнообразието в океана. Има проучвания, които алармират, че той може да доведе до изчерпване на кислорода в големи зони или да предизвика появата на токсични водорасли. Поради тези съображения бе въведен международния мораториум върху тази практика.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване