10/18/12 16:20
(http://www.klassa.bg/)

Депутат моли Плевнелиев да сезира КС за референдума

Депутатът от „Синята коалиция“ Михаил Михайлов е поискал с официално писмо от президента Росен Плевнелиев да сезира Конституционния съд (КС) за евентуалната законосъобразност на национално допитване, свързано с изграждане на нови ядрени мощности. Това съобщи синият народен представител пред klassa.bg.
Михайлов настоява за тълкувателно решение на въпроса – има ли Народното събрание правомощие да насрочи национален референдум по тема, явяваща се недопустима по смисъла на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.
„Синята коалиция“ се опита сама да събере необходимите 48 подписа за сезиране на КС, но от ГЕРБ, ДПС и независимите са отхвърлили тяхната инициатива, стана ясно още от думите на Михаил Михайлов.
Миналата седмица депутатът от СДС инициира кръгла маса в парламента относно законността на евентуалния референдум за АЕЦ „Белене“, в която взеха участие десет неправителствени организации. Тогава обаче не беше ясно, че ГЕРБ ще излязат със свой вариант на въпрос за национално допитване по темата.
Писмото на Михайлов до държавния глава е въз основа на дискусията и питането в подписката на БСП, но на практика включвал и вариантът, предложен тази сряда от управляващата партия. 
Росен Плевнелиев е отхвърлил среща с депутата и с десетте НПО-та заради други ангажименти. Михаил Михайлов е на мнение, че е неправилно президентът да предпочита срещите с партиите, за сметка на гражданския сектор.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване