10/18/12 14:48
(http://www.klassa.bg/)

ИПИ: Бюджет 2013 г. трябва да е балансиран, а не с дефицит от 1.3%

Държавният бюджет за 2013 г. би трябвало да е балансиран, т.е. да няма дефицит, коментира икономистът Петър Ганев на пресконференция, на която Институтът за пазарна икономика (ИПИ) представи основните параметри на т.нар. алтернативен бюджет, изготвен от института. Според икономистите от ИПИ, вече би трябвало кабинетът да стигне до балансиран бюджет, а не да се предвижда дефицит до 1.3% от брутния вътрешен продукт (БВП) в Бюджет 2013 г., каквото беше заложено и за тази година. По думите на Ганев това е една от основните предпоставки да има забележим икономически растеж, а не минимален, какъвто се очаква за тази и следващата година.

За да се постигне обаче бездефицитен бюджет, е необходимо да се предприемат някои важни мерки, като свиване на административните разходи с около 10%, ограничаване на държавните субсидии за някои фирми, премахване на данъчните преференции за туризма и др. Ганев отбеляза, че въпреки кризата бюджетните разходи растат и за следващата година се предвижда те за пръв път да надвишат 30 млрд. лева. 

От ИПИ считат, че осигуряването за пенсия чрез НОИ не би трябвало да е задължително, а работещите да могат да избират осигуровки чрез НОИ или лична пенсионна сметка. При здравното осигуряване пък е време да се премахне монополът на НЗОК и част от вноските да могат да се внасят в частни здравни фондове.    

По разчети на ИПИ, за средна класа у нас може условно да се приемат хората с месечни доходи между 500-2500 лв., които са около 1.2-1.3 млн. човека. Както се вижда, посочените доходи са далеч по-ниски от тези на средната класа в страните от Западна Европа.    
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване