10/18/12 16:32
(http://www.klassa.bg/)

Китайската икономика се забавя вече седмо тримесечие

Китайската икономика се забави за седмо поредно тримесечие между юли и септември и не достигна поставената от правителството цел за пръв път от разгара на глобалната финансова криза насам. Националният статистически институт съобщи, че брутният вътрешен продукт (БВП) е нараснал със 7,4% през изминалите три месеца на годишна база (т.е. в съответствие с прогнозите на икономистите в анкетата на Ройтерс), което е първото разминаване с таргета след отбелязаните 6,5% в първата четвърт на 2009 г. „Резултатът е в рамките на очакванията, икономиката показва признаци на стабилизиране, това е добра новина“, казва Дун Тао от Credit Suisse в Хонконг. „Предвид съживяването на имотните пазари, стабилизирането на поръчките за износ и възобновяването на потреблението вероятно сме свидетели на дъното. Активността може много бързо да тръгне нагоре.“
Макар че ръст от 7,4% би бил повод за радост в преследваните от рецесия развити икономики, за Китай темпът представлява драстично забавяне след нарастване на БВП от 9,2% през 2011 г. и средно близо 10% годишно в последните три десетилетия. Амбицията на правителството е за ръст от 7,5% за цялата 2012 г., при първоначално заложени 8%, а консенсусната прогноза на икономистите в анкетата на Ройтерс е за 7,7%. Премиерът Вън Цзябао бе цитиран от местни медии да казва, че икономическата ситуация през третото тримесечие е относително добра, а правителството е уверено в успеха си. Неумолимото забавяне обаче обърка многократно специалистите тази година, като първоначалното предвиждане растежът да стигне дъното през първото тримесечие неколкократно бе коригирано до сегашната позиция за дъно през третото тримесечие, последвано от лек ръст през последното за 2012 г.
Някои анализатори сочат спада на ръста в потреблението на електричество до половината на обичайното му равнище за последните пет години като красноречив признак за икономическо влошаване. Според други има ясни доказателства, че кранчетата за ликвидност на финансовата система са широко отворени, а политиките за фина настройка (мантра на Пекин от една година) постепенно набират сила. Сред тях са две понижения на лихвените проценти; три редуцирания на дела от депозитите, който банките трябва да държат като резерви (което освободи около 1,2 трлн. юана за кредитиране, или $190 млрд.) и издаването на одобрения през последния месец за инфраструктурни проекти на обща стойност $157 млрд., макар че управляващите не са казвали в прав текст откъде идват парите за финансирането им.

По в. „Гардиън“

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване