10/18/12 04:44
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

МС прие стратегия за доброволчеството

Министерският съвет прие Стратегия за развитие на доброволните формирования за защита при бедствия, пожари и други извънредни ситуации.

Стратегията е за период 2012 – 2020 г.

Разработена е за постигане на ефективна намеса при възникване на бедствия, пожари и други извънредни ситуации на територията на България и за осигуряване активното участие на хората при защитата на техния живот и здраве, за опазване на околната среда и имущество.

Тя е насочена към формиране на нова национално отговорна политика за активно участие на гражданите в дейности, насочени към осигуряване на собствената им безопасност, уточняват от пресслужбата на кабинета.

Стратегията предвижда и прокарването на необходимите законови промени.

Документът бе изработен, след като доброволците в България, които са над 70 хил., поискаха техният труд да бъде ясно регламентиран в Закона за защита при бедствия.

Досега не само няма разписани ясни права и задължения на доброволците, но в закона не са предвидени никакви форми за признание и стимулиране на тези хора.

Стотици доброволци, сред които и членове на OFFRoad-Bulgaria, се включиха в гасенето на горските пожари през последните месеци. Доброволци от форума бяха и първите, които откликнаха с помощ за бедстващото село Бисер, залято от приливна вълна след скъсването на язовирна стена през февруари тази година.

The post МС прие стратегия за доброволчеството appeared first on OFFNews Новини.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване