10/18/12 05:56
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

Над 1 млн. души подслушвани в България

Над 1 милион души са подслушвани законно в България.

Това обяви депутатът от Коалиция за България и бивш вътрешен министър Румен Петков в интервю за Нова телевизия.

Това е насаждане на страх, мачкане, коментира той. Ефектът от подслушванията е нищожен – те са 3% от веществените доказателства. По времето, когато аз бях министър, подслушванията бяха над 2 пъти по-малко, каза още Петков.

Сигнал, че съдилищата дават твърде много разрешения даде и Българският хелзинкски комитет, който изпрати писмо до всички 28 председатели на районни съдилища в България на 16 септември.

В случая ставаше въпрос не за разрешенията за подслушване, а за достъпа до трафични данни (телефонни разпечатки и интернет трафик).

„Обръщаме се към вас поради констатациите на парламентарната подкомисия за контрол върху специалните разузнавателни средства и върху достъпа до електронните съобщения, че почти всяко искане на службите, най-вече полицията, за достъп до трафични данни по Закона за електронните съобщения (ЗЕС) се одобрява от съда. Изключенията са нищожен дял – 0.8% или 639 отказа при 58 000 разрешения.

Тази съдебна практика е дълбоко смущаваща и не прави чест на българския съд. По същество, тя съставлява картбланш за полицейски произвол и самата е произвол. Държава, в която полицията има безпрепятствен достъп до данни за личната кореспонденция на гражданите, е полицейска държава. Ако нашата държава е такава, българският съд отговаря за това“, написа адв. Маргарита Илиева, правен директор на Български хелзинкски комитет.

The post Над 1 млн. души подслушвани в България appeared first on OFFNews Новини.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване