10/18/12 16:42
(http://www.klassa.bg/)

Пускат далекопроводи към АЕЦ „Белене“, макар че проектът е спрян

АЕЦ „Белене“ продължава да се строи бавно и методично, въпреки че официално проектът е спрян. За това алармираха депутатите от „Синята коалиция“ Мартин Димитров и Иван Иванов на брифинг в парламента в четвъртък. Те извадиха писмо от Националната електрическа компания (НЕК) до кмета на Свищов Станислав Благов с дата 8 октомври 2012 г., в което се иска неговото съгласие за прекарване на далекопровод през общината.
„Горецитираният обект е необходим за осигуряване връзката на бъдещите мощности, които ще бъдат изградени на площадката на АЕЦ „Белене“ с енергийната система на Р. България“, пише инж. Марин Ангелов – управител на предприятието на НЕК „Трафоелектроинвест“.
По-късно на специална пресконференция Ангелов бе обявен за уволнен от енергийния министър Делян Добрев. Шефът на „Трафоелектроинвест“ е искал да прокара високоволтов далекопровод 400 киловолта между площадката на „Белене“ и подстанция „Царевец“, става ясно още от писмото.
Битките между ГЕРБ и БСП са един цирк, заяви Мартин Димитров, който е председател на ресорната комисия в парламента. Те продължават бавно и методично да строят „Белене“, макар че има официално решение и на Министерския съвет и на Народното събрание (НС) за спирането му, каза още бившият лидер на СДС. Според него двете най-големи партии явно смятат да управляват заедно и да си строят съвместно атомната централа, а референдумът, който се подготвя, целял легитимация на техните действия - „за да кажат, че – ето, народът иска Белене“.
Иван Иванов припомни, че НЕК в момента е във фактически фалит именно заради разплащанията, които са направени по строежа на различните елементи, свързани с втора атомна. Той изрази изумлението си, че предприятието започва да прекарва далекопроводи за спрения ядрен проект. Това е много скъпо начинание и е една от причините за преустановяването строежа на централата. Според Иванов само то ще струва около 500 млн. лева.
Сините депутати отговориха уклончиво на въпрос на klassa.bg - дали става въпрос за престъпление, щом се харчат публични средства за спрян проект. Според Мартин Димитров обаче действията на НЕК са не само извън закона, но и противоречат на Конституцията.
Едни хора си правят каквото си искат, лявата ръка не знае какво прави дясната, каза още синият депутат. Това означава, че в момента няма държава и цари пълен хаос, заяви Димитров.
Все пак той поясни, че със сигурност министърът на икономиката и енергетиката знае за какво става въпрос и НЕК не действат на своя глава.
Пред klassa.bg депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев, който е зам. председател на енергийната комисия в НС, обясни, че за първи път вижда това писмо. Според него обаче вероятно става въпрос за планове на НЕК за разширяване на електропреносната мрежа на страната, което не било задължително свързано с „Белене“. На тази площадка може да има и други електроцентрали, примерно ВЕИ-та, обясни Червенкондев.
В четвъртък кметът на Свищов, избран с гласовете на СДС и ДСБ, не беше намерен за коментар, тъй като се оказа, че е на съдебно дело. От пресцентъра на НЕК също отказаха да дадат свое становище, тъй като от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма щели да дадат пресконференция, на която да изяснят казуса.
Именно на въпросния брифинг министър Делян Добрев обяви, че виновният за суматохата шеф на „ Трафоелектроинвест“ инж. Марин Ангелов е уволнен. Той дори благодари на „Синята коалиция“ за подадения сигнал. 
Междувременно БСП и ГЕРБ продължиха караницата в кулоарите на парламента относно въпроса за референдума. Първо червените категорично отхвърлиха идеята на управляващите да премахнат думичката „Белене“ от питането до народа. Така се вади „жилото“ от въпроса, обясни депутатът Янаки Стоилов. ГЕРБ се страхуват от истинския референдум, подписан от над 700 000 граждани, и искат да го ограбят, както окрадоха държавата, смята червената Мая Манолова.
От ГЕРБ отвърнаха с кратък контрабрифинг, на който Красимир Ципов обясни, че ГЕРБ е категорично за референдум, а въпросът на БСП е манипулативен и противоконституционен. Ципов каза, че документите около строежа на „Белене“ са засекретени и затова нямало как да има съдържателен дебат върху въпроса на червените.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване